Εκτακτες ανακοινώσεις για τον κορονοϊό – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με «κλείσιμο»

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ εξαιτίας της ταχύτητατης μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα.

Για τον λόγο αυτό αναμένεται να υπάρξουν σήμερα έκτακτες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και συγκεκριμένα για τις μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεση με τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κοροναϊού και όχι την Πέμπτη όπως συνήθως γίνεται.

Φαίνεται πως ο αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων αυξήθηκε και γι΄αυτό κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει ανακοίνωση σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη (15/7) από τον έλεγχο των 892 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 703 δείγματα μεταλλάξεων του κοροναϊού, ενώ 174 δείγματα αφορούν σε στελέχη του ιού που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η πλειονότητα των κρουσμάτων μετάλλαξης αφορούν στο στέλεχος Άλφα, 100 είναι της παραλλαγής Βήτα, 281 ανήκουν στην μετάλλαξη Δέλτα και 2 τη Γάμμα.

Lockdown: Ποια νησιά κλείνουν – Τα δύο σενάρια του Σαρηγιάννη

Σε αυξημένη επιτήρηση μπαίνουν τα 5 νησιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στον τουρισμό – Την ίδια στιγμή η Μύκονος θυμίζει… ησυχαστήριο, αφού τηρούνται όλα τα μέτρα και τα μαγαζιά τις ώρες που λειτουργούν είναι χωρίς.

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο τέθηκαν οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιου, Θήρας και Πάρου σημαίνοντας έτσι γενικό συναγερμό στις Αρχές της χώρας καθώς αποτελούν κεντρικά σημεία για τον ελληνικό τουρισμό.

Αξίζει ακόμα να τονιστεί ότι – σύμφωνα με πληροφορίες – τα τελευταία 24ωρα και στην Κέρκυρα επιδεινώνεται η κατάσταση. Οι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι και καλούν τους πολίτες να να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ είναι είναι πλέον ξεκάθαρο πως δεν υπάρξει συμμόρφωση θα υιοθετηθεί το «μοντέλο της Μυκόνου» και θα τεθούν σε εφαρμογή τοπικοί περιορισμοί.

«Σιωπή» στη Μύκονο

Τέλος τα πάρτι με την μουσική στη διαπασών και οι χοροί στα μαγαζιά της Μυκόνου μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία το Σάββατο και τα οποία θα ισχύουν – τουλάχιστον – μέχρι και τη Δευτέρα (26/07). Οι αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες και τοπικούς παράγοντες του νησιού πολλές και οι φόβοι για την τουριστική σεζόν ακόμα περισσότεροι.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μύκονο ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από τις 18:00 του Σαββάτου.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Τι λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τόνισε σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και υπογραμμίζει: «Ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από 2020 τονίζει ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

Τα δύο σενάρια του Σαρηγιάννη

Για την πορεία των κρουσμάτων και τα μέτρα μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Με θετικά νέα ξεκίνησε ο κ. Σαρηγιάννης, λέγοντας πως τις τελευταίες 5 ημέρες παρατηρείται μια επιβράδυνση της αυξητικής πορείας του ιού, η οποία οφείλεται στις συρροές που έχουν να κάνουν με τη νυχτερινή διασκέδαση.

Όπως είπε ο καθηγητής, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματα.

Συμβούλεψε, δε, να αποφύγουμε τις συρροές και να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα τεστ. Επίσης, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούμε. «Είναι το πιο ισχυρό όπλο.»

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι τα μοντέλα δείχνουν και αυξητικούς ρυθμούς, όμως αν πάρουμε μέτρα μπορούμε να τους προλάβουμε.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα σημειωθεί μια ελαφρά αυξητική πορεία, κοντά στα 3.000 κρούσματα, κάτι που όμως δεν είναι αρνητικό αν κάνουμε πολλά τεστ. Το κακό σενάριο θα είναι να πάμε στην πορεία που είχαμε τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.

«Πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία με αυξημένα και στοχευμένα τεστ και διευκόλυνση στον εμβολιασμό», τόνισε.