Τέλος gmail και youtube για χιλιάδες κινητά – Τι πρέπει να κάνετε

Google:Η Google μειώνει τακτικά την υποστήριξή της για γερασμένες εκδόσεις λογισμικού Android καθώς κυκλοφορεί νέα.

Η Google είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες να “μπλοκάρει” την πρόσβαση σε κάποιες από τις πιο δημοφιλείς της υπηρεσίες στους κατόχους παλιών smartphones. Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοχοι κινητών για να το αποφύγουν.

Ο «γίγαντας» των μηχανών αναζήτησης, η Google, επιβεβαίωσε ότι συσκευές Android θα χάσουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Google Maps, YouTube και Gmail.

Αυτό θα αποφευχθεί μόνο αν γίνει αναβάθμιση των τηλεφώνων ή απλά αγοράσει ο καταναλωτής άλλο κινητό, διαφορετικά εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο θα αποκλειστούν από το λογισμικό, σύμφωνα με τη Sun.

Google: Η Google γνωστοποίησε το «τελεσίγραφο» με μία μικρή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Ανέφερε ότι σχεδιάζει να μπλοκάρει χρήστες από τη σύνδεσή τους στον λογαριασμό τους στην Google σε συσκευές που χρησιμοποιούν το Android 2.3.

Η γερασμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με την Google, αποσύρει την υποστήριξή της για την πλατφόρμα ως «μέρος των προσπαθειών της να κρατήσει τους χρήστες της ασφαλείς».

Η Google μειώνει τακτικά την υποστήριξή της για γερασμένες εκδόσεις λογισμικού Android καθώς κυκλοφορεί νέα.

Αυτό συμβαίνει διότι παλαιότερες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων, είναι πολύ πιο ευάλωτες σε ιούς και χάκερ.

Η τελευταία έκδοση του Android είναι το Android 11, οπότε το 2.3 είναι πολύ «πίσω» από το λογισμικό που «τρέχει» στα περισσότερα smartphones με Android σήμερα.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Google ανέστειλε τις ανέπαφες πληρωμές του Google Pay από τη λειτουργία τους σε φορητές συσκευές με Android 2.3.

Αργότερα μέσα στον μήνα, ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το λογισμικό, θα ανακαλύψει ότι δεν θα μπορεί να συνδεθεί στον λογαριασμό του στην Google.

Θα λάβουν ένα «error» για το όνομα χρήστη και για τον κωδικό εισόδου, ακόμα και αν έχουν βάλει τα σωστά στοιχεία.

Το ίδιο «error» θα εμφανιστεί εάν προσπαθήσει κάποιος να προσθέσει ένα Google ημερολόγιο ή λογαριασμό Gmail στο μενού των ρυθμίσεων της συσκευής.

Τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες
Για να συνεχίσουν οι χρήστες να χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές θα πρέπει να αναβαθμίσουν το smartphone τους σε Android 3.0.

Αυτό θα γίνει, εάν πάει κάποιος στις ρυθμίσεις τις συσκευής και επιλέξει System > Advanced > System Update.

Ωστόσο, επειδή δεν μπορούν όλες οι συσκευές που «τρέχουν» το Android 2.3 να κάνουν αυτό το «άλμα» στην επόμενη έκδοση, κάποιοι χρήστες θα αποκλειστούν «για τα καλά».

Smartphones που παραμένουν με το Android 2.3, περιλαμβάνουν τα Sony Xperia Advance, Lenovo K800, Sony Xperia Go, Vodafone Smart II, Samsung Galaxy S2, Sony Xperia P, LG Spectrum, Sony Xperia S, LG Prada 3.0, HTC Velocity, HTC Evo 4G, Motorola Fire και Motorola XT532.

Εάν δεν μπορεί κάποιος να αναβαθμίσει την συσκευή του, θα μπορεί να συνδεθεί σε υπηρεσίες σαν το YouTube μέσω του browser.

Εκτακτη ενημερωση της google: Διαγράψτε ΑΜΕΣΑ αυτές τις εφαρμογές από το κινητό

Google: Επικίνδυνες εφαρμογές για το κινητό σας κυκλοφορούν. Ποιες είναι για να τις αφαιρέσετε. Τι αναφέρει η Google για το γεγονός.

Συγκεκριμένα, ο ιός «τζόκερ» μπορεί να χακάρει πληροφορίες όπως οι επαφές, τα γραπτά μηνύματα καθώς και να εγγράψει τον χρήστη σε ιστότοπους που προσφέρουν υπηρεσίες επί πληρωμή.

Οι χρήστες Smartphone καλούνται να διαγράψουν οκτώ εφαρμογές που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον ιό Τζόκερ.

Google: Γιατί πρέπει να διαγράψετε τις εφαρμογές – Ποιες είναι

Η Google Play έχει αφαιρέσει τις εφαρμογές από το Play Store, αλλά οι χρήστες Android καλούνται να διαγράψουν επίσης τις εφαρμογές από τα τηλέφωνά τους.

Ο ιός μπορεί να χακάρει πληροφορίες όπως οι επαφές, τα γραπτά μηνύματα καθώς και να εγγράψει τον χρήστη σε ιστότοπους που προσφέρουν υπηρεσίες επί πληρωμή σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Quick Heal Security Lab.

Αυτές είναι οι επικίνδυνες εφαρμογές:

Auxiliary Message, Element Scanner, Fast Magic SMS, Free CamScanner, Go Messages, Super Message, Great SMS, Travel Wallpapers.

Σε δήλωσή της, η βελγική αστυνομία προέτρεψε τους χρήστες να αφαιρέσουν τις εφαρμογές και είπε: «Προειδοποίηση: Ο ιός Τζόκερ επιστρέφει στο Android.

«Κινδυνεύετε με μια μεγάλη…έκπληξη στο τέλος του μήνα στον τραπεζικό σας λογαριασμό ή στην πιστωτική σας κάρτα».

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2017 και έκτοτε, η Google Play έχει αφαιρέσει 1.700 εφαρμογές που έχουν μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό.

Επανεμφανίστηκε το 2020 όταν ο ιός εντοπίστηκε σε 24 εφαρμογές στο Play Store – αλλά όχι πριν από τη λήψη των εν λόγω εφαρμογών.

Το Quick Heal Security Lab δήλωσε ότι οι χρήστες smartphone μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς κατεβάζοντας εφαρμογές από αξιόπιστες πηγές και τους παρότρυνε να είναι προσεκτικοί όταν κάνουν κλικ σε συνδέσμους που λαμβάνουν στα μηνύματα.

Απατη SMS: Δείτε τι στέλνουν

Νέο κύμα αποστολής μηνυμάτων φαίνεται να ξεκίνησε και πάλι ένα από τα γνωστά 5ψήφια νούμερα που υπερχρεώνουν όσους αποφασίζουν να απαντήσουν.

Πάντως, σε περίπτωση που λάβει κανείς παρόμοιο μήνυμα, καλό θα είναι να μην απαντήσει και να προχωρήσει στον αποκλεισμό του συγκεκριμένου αριθμού.

Οπως αναφέραμε ξανά, το καλύτερο είναι ΜΗΝ απαντάτε σε αυτά τα μηνύματα, καθώς το πιο πιθανό είναι σας εξαπατήσουν.

Μέσω… SMS επιτήδειοι «σήκωσαν» 8.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό!

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για την ταυτοποίηση άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2021 εξαπάτησε ημεδαπή.Αναλυτικότερα, η παθούσα έλαβε παραπλανητικό μήνυμα (sms) που την ενημέρωνε ότι η μεταφορά χρημάτων είναι σε αναβολή. Επιπλέον, το μήνυμα εμπεριείχε υπερσύνδεσμο ο οποίος οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε επίσημη ιστοσελίδα τραπεζικού ιδρύματος, όπου η παθούσα καταχώρησε τα προσωπικά της τραπεζικά στοιχεία.

Με τον τρόπο αυτό οι επιτήδειοι απέκτησαν πρόσβαση στο λογαριασμό της και αφαίρεσαν 7.922 ευρώ.

Την προανάκριση ενεργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Λιμεναρίων

Πηγή: itechnews.gr