«Δεν έχει τελειώσει τίποτα»: Δήλωση Χαρδαλιά για νέα lockdown – Τα 7 σκληρά μέτρα

Στην Κέρκυρα μετέβη σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου επισκέφθηκε το νέο mega εμβολιαστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας που ξεκινά τη λειτουργία του από τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, με 10 εμβολιαστικές γραμμές, στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τίποτα δεν τελείωσε, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα Lockdown, όπου κριθεί αναγκαίο. Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν.

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα»

«Αυτό που προέχει είναι βήμα-βήμα να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Για να γίνει αυτό δύο πράγματα χρειάζεται, να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα από τους εμβολιασμούς και κάνω έκκληση, παράκληση – κρατάτε τα μέτρα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα και θα είναι ολέθριο να έχουμε υπερτοπικές συρροές, πόσω μάλλον σε νησιά, πόσω μάλλον σε τουριστικούς προορισμούς. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, φοράμε τις μάσκες, κρατάμε τις αποστάσεις, αποφεύγουμε παράλογους συγχρωτισμούς, κι αυτό είναι μία σύσταση, μία παράκληση προς όλους. Όλοι πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Από Δευτέρα, άλλη μία σύγχρονη δομή, με σεβασμό στον πολίτη παραδίδεται στους πολίτες και στους κατοίκους της Κέρκυρας», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

«Επιπρόσθετα μέτρα»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι με το νέο επιδημιολογικό χάρτη που θα είναι διαθέσιμος από τη Δευτέρα, 31 Μαϊου, όλοι θα έχουν πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής τους, καθώς «πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας ότι ο καθένας από εμάς κρατά τις τύχες του στα χέρια του», υπογραμμίζοντας ότι εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα σε περιοχές εφόσον σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων. Επιπλέον, σημείωσε ότι την ίδια αξιόπιστη πληροφόρηση για την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής έχουν και οι επισκέπτες της χώρας μας και συνεπώς «είναι στο χέρι του καθενός από εμάς, τηρώντας τα μέτρα και συμβάλλοντας στο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό» να συμβάλλει επίσης στην καλή πορεία του τουρισμού μας φέτος το καλοκαίρι. Τέλος, υπογράμμισε ότι «είμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου δεν πρέπει να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα. Αν ο καθένας από εμάς τηρήσει τα μέτρα και με σύμμαχο το τείχος ανοσίας, θα τα καταφέρουμε».

Οι περιοχές που ανησυχούν

Τις τελευταίες 5 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο δήμο Ρόδου κατά 43%, στο δήμο Μυτιλήνης κατά 36% και στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα (δηλαδή το τελευταίο 5νθημερο) εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου -παρά τον μικρό αριθμό τους- τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169 (αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία εικοσιτετράωρα της τάξης του 26%). Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και έκανε θερμή παράκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Τα 7 σκληρά μέτρα

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα (00:00) μέχρι τις 06:00 το πρωί.

2. Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται:

αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο, ενώ θα τηρούνται οι παρακάτω υγειονομικοί όροι:
Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
3. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις,  λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες κ.λπ.

4. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

5. Στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια , έως 6 άτομα.

6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.

7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών,  με εξαίρεση τις κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.