Νέα δεδομένα ως προς την άρση των μέτρων έβαλε στο τραπέζι η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ.
Η κυρία Γιαμαρέλλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η επιτροπή σήμερα θα μελετήσει τα νέα δεδομένα με κύριο στόχο να δει αν η διασπορά του ιού είναι οριζόντια ή κατά περιοχές.
Νέα δεδομένα και μέτρα ανά περιοχή
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε, έχει σημασία αν τα μέτρα που θα εισηγηθεί η επιτροπή θα είναι οριζόντια σε όλη την Ελλάδα ή θα είναι ανά περιοχές, εφόσον πολλές έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Εμείς θα εισηγηθούμε τα μέτρα και η κυβέρνηση θα αποφασίσει.
Παράταση ή άρση lockdown: Ιδού το σχέδιο των νέων μέτρων
Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να «ασφυκτιά» και τα κρούσματα να σημειώνουν νέο αρνητικό ρεκόρ το τελευταίο 24ωρο καθώς άγγιξαν τα 4.340, συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την χαλάρωση των μέτρων που θα σημάνουν και την επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Tο μεγάλο ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή, είναι τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τα σχολεία, με τους λοιμωξιολόγους να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα.
Το σχέδιο αποσυμπίεσης, που προγραμματίζει η κυβέρνηση, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες.
Στη σύσκεψη, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη χαλάρωση του lockdown, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση, θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης.
Αρχικά, δεδομένο θεωρείται ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.
Πώς θα ανοίξουν αγορά και σχολεία
Παράλληλα, «στοίχημα» αποτελεί και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Αν και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, με χρονικό περιορισμό βέβαια, φαίνεται ότι με τα παρόντα δεδομένα δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (παραλαβή έξω από το κατάστημα) τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Παράλληλα, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν στις 5 Απριλίου τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου φαίνεται πως μετατίθεται το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων και πιθανόν και των Γυμνασίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών. Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test.
«Να μην ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα»
Ίσως να δούμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού μέχρι τις αρχές της άλλης βδομάδας, υπογράμμισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, αναφερόμενος στο σημερινό «μαύρο» ρεκόρ των 4.340 μολύνσεων.
Αυτή δεν είναι η κορύφωση της πανδημίας, τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega, λέγοντας χαρακτηριστικά «μέχρι και την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να δούμε αριθμούς ίσως και μεγαλύτερους από αυτόν», αναφερόμενος στα σημερινά κρούσματα.
«Είναι μεγάλο νούμερα και μεγαλύτερο από τις προβλέψεις μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερο βαθμό διασποράς» επεσήμανε.
Όπως είπε, κρίσιμο σε αυτήν τη φάση είναι να τηρούνται όλα τα μέτρα, φορώντας διπλή μάσκα, ενώ ζήτησε αυτσυγκράτηση από όλους για το θέμα των ανοιγμάτων, «όχι για να μην ανοίξουμε αλλά για να ανοίξουμε χωρίς να ζούμε αυτή την κατάσταση» τόνισε.
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι δεν πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα, αλλά μόνο για λόγους παιδαγωγικούς να ανοίξουν τα λύκεια.
Βατόπουλος: Ζητούμενο η «χρυσή τομή»
«Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε αυξομειώσεις, έχουμε υπερμεταδόσεις, το είδαμε σε χωριά, σε κωμοπόλεις, η επιδημία καλά κρατεί… Η κοινωνία από την άλλη μεριά πιέζει για να ανοίξει οπότε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Τα “όπλα” που έχουμε είναι οι εμβολιασμοί και η μεγαλύτερη χρήση των τεστ για να εντοπίζονται γρήγορα τα κρούσματα και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης», είπε στο Mega o καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ερωτηθείς για το αν ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο θα αλλάξει τις αποφάσεις των επιστημόνων, ο κ. Βατόπουλος απάντησε πως «τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι δύσκολα».
«Η ευχή όλων είναι να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο με την επιδημία σε πλήρη έξαρση. Η απάντηση είναι ότι θέλουμε να ανοίξει η κοινωνία υπό την προϋπόθεση ότι με το σενάριο που θα φτιαχτεί θα μπορέσει να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι υπαρκτός», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.