Έκτακτη σύσκεψη: Φόβοι Μακρόν για θερμό επεισόδιο – Ίσως σταλεί γαλλικό ερευνητικό

Ανησυχία της γαλλικής ηγεσίας για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Η ανησυχία της Γαλλίας είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο όπως υποστηρίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Αμυνας οι οποίοι εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο έχουν λάβει εντολή από το Ελιζέ να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Παράλληλα τους έχει ανατεθεί να καταστρώσουν σχέδια αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης κρίσης εκ των οποίων το καταλληλότερο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση, σύμφωνα με την «Realnews».

Η διπλωματική στάση που κρατά η Γαλλία ενδέχεται να αλλάξει το αμέσως προσεχές διάστημα καθώς τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, αγγίζουν ζωτικής σημασίας γαλλικά συμφέροντα και αφορούν την παραχώρηση μεταξύ άλλων και στην Total δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο γαλλικό Πεντάγωνο στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Αμυνας της χώρας Φλοράνς Παρλί εκφράστηκε η επιθυμία περαιτέρω υποστήριξης της Ελλάδας με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στη ζώνη του τουρκολιβυκού μνημονίου στην περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας.

Μάλιστα για αυτό το ενδεχόμενο Παρίσι και Αθήνα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

Εντούτοις σχολιάζοντας στη Realnews την κατάσταση στην περιοχή μας και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έκρυψε την ενόχλησή του. Αφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης διατηρεί στάση αδράνειας που μόνο προς όφελός της δεν είναι.

Στα γαλλικά παρασκήνια συζητείται έντονα ότι οι Ελληνες δεν έκαναν τίποτα μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική διάθεση και στάση του Ερντογάν

Περισσότερα στην εφημερίδα «Realnews» που κυκλοφορεί την Κυρικακή (21/12/2019).