Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Που θα «χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπεται από αύριο Σάββατο (04-04-2020) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πολύ θυελλώδεις ανέμους, χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.

Πιο αναλυτικά:

1. ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Προβλέπονται από το μεσημέρι του Σαββάτου (04-04-2020) στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και πρόσκαιρα στο Ιόνιο (κυρίως στο νότιο). Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το βράδυ το βόρειο Αιγαίο και τα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως η Χαλκιδική). Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως ισχυρά κατά διαστήματα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες από το απόγευμα του Σαββάτου, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (05-04-2020). Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από το απόγευμα της Κυριακής.

2. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Οι βροχές που θα σημειώνονται ήδη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-04-2020), μετά το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως ισχυρά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις προμεσημεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-04-2020).

3. ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

Άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με ένταση 7 με 9 μποφόρ, θα πνέουν το Σάββατο αρχικά στα δυτικά και νότια και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο. Την Κυριακή (05-04-2020) σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι τη Δευτέρα (06-04-2020) θα φτάσουν στο Αιγαίο τοπικά σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ). Οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες με ένταση 8 με 9 μποφόρ, προβλέπεται να διατηρηθούν στο Αιγαίο μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08-04-2020).

4. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Θα σημειωθούν κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή στα ηπειρωτικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα) της κεντρικής και βόρειας χώρας και θα είναι κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και το Σάββατο στη δυτική Μακεδονία όπου θα χιονίσει και στα ημιορεινά (περίπου πάνω από 600 μέτρα). Εξασθένηση και στις υπόλοιπες περιοχές, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ιδιαιτέρως από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6, στρεφόμενοι από αργά το βράδυ στα δυτικά σε βόρειους 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως τη Χαλκιδική, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πυκνές στη δυτική Μακεδονία όπου θα χιονίσει και στα ημιορεινά.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα ενισχυθούν περαιτέρω, θα φτάσουν στα ανατολικά τα 8 και τη νύχτα στο Θρακικό τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο, κυρίως το νότιο, σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου, καθώς πρόσκαιρα και στα ημιορεινά της Ηπείρου και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους με μικρή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια έως 13 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρως ισχυρά από τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6, στα νότια 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα επικρατήσουν βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν τοπικά σε 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις Κυκλάδες, από τις απογευματινές ώρες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι στα δυτικά από το βράδυ σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 και στην Κρήτη τοπικά 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που από αργά το απόγευμα στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία 7 και από το απόγευμα 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 6 με 8 και από το μεσημέρι 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.