Έκτακτο δώρο 300 ευρώ: Πότε μπαίνουν τα λεφτά – Ποιοι μένουν εκτός

Έκτακτο δώρο 300 ευρώ: Η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Το Έκτακτο δώρο 300 ευρώ θα δοθεί, σύμφωνα με το Mega, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023.

Η ενίσχυση των 250 – 300 ευρώ θα δοθεί ως έκτακτο δώρο Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους αρμόδιους φορείς αναμένεται να πληρωθεί την Μεγάλη Εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη του Πάσχα. Ακόμα, στο τραπέζι βρίσκεται μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Έκτακτο δώρο 300 ευρώ: Οι δικαιούχοι

Εκτιμάται ότι το βοήθημα θα το λάβουν:

 • Δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος
 • Μακροχρόνια άνεργοι
 • Ανασφάλιστοι υπερήλικες
 • Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων, θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Έκτακτο δώρο 300 ευρώ: Η πιθανή ημερομηνία καταβολής

Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους αναμένεται να γίνει σύμφωνα με το Mega, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι επιταγή ακρίβειας ή έκτακτο δώρο Πάσχα είχε δοθεί και πέρσι και μάλιστα είχε πληρωθεί πριν την Ανάσταση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι βρίσκεται μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Έκτακτο δώρο 300 ευρώ: Νέα επιταγή ακρίβειας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι της νέας επιταγής ακρίβειας θα είναι:

 • Χαμηλοσυνταξιούχοι
 • Ετήσιο ατομικό εισόδημα: 9.600 ευρώ (800 ευρώ/μήνα)
 • Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: 16.800 ευρώ
 • Αξία ακίνητης περιουσίας έως 300.000 ευρώ
 • Ανασφάλιστοι υπερήλικες
 • ΑμεΑ
 • Μακροχρόνια άνεργοι (από 12 έως 24 μήνες)
 • Διπλό ΚΕΑ σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • Μιάμιση δόση σε δικαιούχους του επιδόματος παιδιού

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το έκτακτο Δώρο Πάσχα

Περίπου 140.000 συνταξιούχοι, με συντάξεις από 800 – 1.000 ευρώ είναι η βασική δεξαμενή των δικαιούχων, οι οποίοι θα λάβουν πριν το Πάσχα από τον ΕΦΚΑ το έκτακτο επίδομα – «μπόνους» προσωπικής διαφοράς.

Πρόκειται για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση που εξετάζει να δώσει το οικονομικό επιτελείο στους συνταξιούχους που έχουν μείνει εκτός των παροχών που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα στους συνταξιούχους.

Η συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων είναι εκείνοι οι οποίοι δεν πήραν:

 • Επιταγή ακρίβειας (επίδομα 250 ευρώ) τα Χριστούγεννα διότι έχουν συντάξεις άνω των 800 ευρώ
 • Μόνιμη αύξηση 7,75% ή μικρότερη, διότι έχουν σημαντική προσωπική διαφορά και έλαβαν μόνο λογιστική αύξηση – ροκάνισμα της προσωπικής διαφοράς (μηδενική αύξηση στην τσέπη)
 • Αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης

Το νέο έκτακτο «Δώρο Πάσχα» του ΕΦΚΑ θα δοθεί σε αυτόν τον στοχευμένο πληθυσμό και αναμένεται να πληρωθεί πριν το Πάσχα και πριν τις πρώτες εκλογές. Αυτοί που θα λάβουν το «μπόνους» προσωπικής διαφοράς είναι όσοι αποκλείστηκαν από τις υπόλοιπες παροχές που έχουν δοθεί στους συνταξιούχους.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας» οι προαναφερόμενοι είναι η βάση των δικαιούχων για το νέο έκτακτο εφάπαξ επίδομα. Ωστόσο, το αν θα διευρυνθεί αυτή η βάση των 140.000 – 150.000 συνταξιούχων και με άλλες κατηγορίες θα προσδιοριστεί τον Φεβρουάριο και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Υποψήφιες ομάδες προς έξτρα ενίσχυση (πέραν των εν 140.000 – 150.000) είναι:

 • όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα 2, 3 ευρώ ή κάτω από 10 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 – 1.200 ευρώ)
 • όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.
  Εφόσον προστεθούν και αυτοί στους δικαιούχους ανοίγει η βεντάλια.

Έκτακτο δώρο 300 ευρώ: Το ποσό που θα λάβουν

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, καθώς οι δικαιούχοι είναι πλέον λιγότεροι και αυστηρά προσδιορισμένοι σε ένα συνταξιοδοτικό εισόδημα της τάξης των 800 – 1.000 ευρώ το πιθανότερο είναι το έκτακτο εφάπαξ επίδομα να είναι τελικά οριζόντιο και όχι κλιμακωτό.

Με την φόρμουλα αυτή το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς θα μπορεί να συνδυαστεί ευκολότερα με την καταβολή της νέας επιταγής ακρίβειας, που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δείχνει να έχει προβάδισμα στα έκτακτα μέτρα που εξετάζονται για την περίοδο πριν τις εκλογές και το Πάσχα.

Δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, το ποσό της επιταγής ακρίβειας – που δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να είναι αυξημένο προς τα 300 ευρώ – να επεκταθεί πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων – στους οποίους θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια – και στην ειδική αυτή κατηγορία συνταξιούχων με συνταξιοδοτικό εισόδημα 800 – 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορά που λειτούργησε ως κόφτης στις αυξήσεις. Έτσι – για παράδειγμα – θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ και συνταξιούχοι με μεσαίες συντάξεις, που δεν θα πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, αλλά δεν πήραν αύξηση από 1/1/2023.

Σε κάθε περίπτωση η νέα επιταγή ακρίβειας το Πάσχα θα ακολουθεί την φόρμουλα των Χριστουγέννων (χαμηλοσυνταξιούχοι έως 800 ευρώ σύνταξη το εισοδηματικό κριτήριο) ενδεχομένως με αυξημένο ποσό στα 300 ευρώ. Πάντως για να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ώστε να πληρώσουν το έκτακτο αυτό μπόνους πριν από το Πάσχα, θα πρέπει η απόφαση να κλειδώσει τον Φεβρουάριο και να προωθηθεί σχετική νομοθετική διάταξη στη Βουλή.