Στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου εστιάζονται οι έρευνες των αρχών για τους 3 υπόπτους για εμπρησμό στην Εύβοια.
Οι αρχές έχουν ζητήσει την άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους τρεις υπόπτους που φέρονται να έχουν δηλώσει ως άλλοθι ότι βρίσκονταν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σημεία που ξέσπασε η φωτιά.
Ωστόσο εκτιμούν ότι με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα μπορέσουν να αναζητήσουν κενά ή αντιφάσεις στις καταθέσεις και στα άλλοθι των τριών ανδρών, με βάση τα σήματα από τις κεραίες τηλεπικοινωνιών.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας 33χρονος, ο οποίος συνελήφθη πέρσι για εννέα εμπρησμούς και καταδικάστηκε για έναν, αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Ο 33χρονος φέρεται να έχει δηλώσει ότι βρισκόταν σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Αγριλίτσα.
Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμα όμως οι υποψίες για εμπρησμό είναι έντονες. Στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν στην περιοχή ίχνη καύσης, στουπιά, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα κλ.π) και πλαστικά μέρη μπιτονιών. Οι φλόγες εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε τρία σημεία.
Οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί έχουν λάβει καταθέσεις από τουλάχιστον 30 κατοίκους και από αυτές συνέβαλαν στην ταυτοποίηση των δύο υπόπτων πέραν του 33χρονου. Ένας από αυτούς βρέθηκε σε πρατήριο καυσίμων με μπιτόνι.
Ποιο είναι το προφίλ του εμπρηστή δάσους
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχειά ο εμπρηστής δάσους είναι συνήθως άνδρας, Έλληνας, άνω των 45 ετών, ψυχικά υγιής, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας ή της αλιείας και ζει στην επαρχία.
Όλοι όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο, επισημαίνει ο ψυχίατρος Γιώργος Καραμπουτάκης.
Έχουν μια ακατανίκητη επιθυμία να βάζουν φωτιές, έρχονται σε επαφή πολύ συχνά με πυροσβεστικά τμήματα, βάζουν τη φωτιά και έτσι ικανοποιούν την επιθυμία τους. Ο πυρομανής δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι διαπράττει την απολυτή καταστροφή. Στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία.
«Μπορούμε να μιλήσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και για μειωμένο ή καθόλου καταλογισμό του δράστη, όταν αυτός δεν δύναται να καταλάβει ότι αυτό που πράττει είναι άδικο, οπότε σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται άλλου τύπου μέτρα, θεραπευτικά κλπ. Αντίθετα, ο εμπρηστής έχει πλήρη συναίσθηση αυτού που κάνει», εξηγεί η διδάκτωρ εγκληματολογίας Ειρήνη Μυλωνά.
Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο εμπρηστής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ικανοποιείται, σε σχέση με τον πυρομανή, αλλά το κάνει επίτηδες, ή βάσει κέρδους, ή βάσει χαρακτήρα, ή βάση μιας διαταραχής της προσωπικότητας που λέγεται αντικοινωνική ή ψυχοπαθητική διαταραχή της προσωπικότητας.
Ωστόσο τα ακριβή κριτήρια προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ένα προφίλ εμπρηστών παραμένουν σχετικά, αφού τριάντα τοις εκατό των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, είκοσι από δόλο, δέκα από φυσικά η τυχαία αιτία αλλά το σαράντα τοις εκατό των πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο, οπότε δεν γνωρίζουμε στοιχειά για τους δράστες.
«Δεν εξιχνιάζονται όλες οι υποθέσεις. Από αυτές που ξέρουμε ποιος είναι, μόνο 1,6% καταδικάζεται! Οι υποθέσεις δεν είναι καλά δεμένες με αποδεικτικό υλικό έτσι ώστε να φτάσουμε στη βεβαιότητα», αναφέρει ο Ανδριανός Γκουρμπατσής, εν αποστρατεία αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όπως εξηγεί η διδάκτωρ Εγκληματολογίας κα Μυλωνά, άλλου τύπου κίνητρα μπορεί να έχουν σχέση με πολιτικό εξτρεμισμό, με πράξεις εκδίκησης, με μια προσπάθεια ενδεχομένως των δραστών να στρέψουν πάνω τους το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.