ΕΚΤΑΚΤΟ! Συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στη G20

Τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν είχε στο Μπαλί, όπου γίνεται η Σύνοδος της G20, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον Αμερικανό ομόλογό του από την ημέρα που ο δεύτερος ανέλαβε καθήκοντα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, από την ημέρα που ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Για την ώρα, πάντως, ούτε η Άγκυρα ούτε η Ουάσιγκτον έχουν ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα μπορούσαν να είναι τα εξής θέματα: η βομβιστική επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, η ανανέωση της συμφωνίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, από την ημέρα που ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Ερντογάν πάλευε ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ να τον συναντήσει, χωρίς αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει “νέος Ψυχρός Πόλεμος” με την Κίνα, μετά από μια συμφιλιωτική συνάντηση. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν πιστεύει ότι η Κίνα θα εισβάλει στην Ταϊβάν. Ήταν η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών των υπερδυνάμεων.