Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Τουρκία – Ποιος ο λόγος

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για την προφυλάκιση ενός κούρδου δημάρχου εξαιτίας δραστηριοτήτων και δηλώσεών του, ένα μέτρο το οποίο «δεν είναι απαραίτητο σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τον Τουντζέρ Μπακιρχάν, δήμαρχο της πόλης Σιίρτ η οποία έχει περίπου 130.000 κατοίκους και βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, ότι «κάνει προπαγάνδα» και «είναι μέλος» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η οργάνωση αυτή έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Ο δήμαρχος Τουντζέρ Μπακιρχάν, ο οποίος εξελέγη το 2014 με το ψηφοδέλτιο του αντιπολιτευόμενου «Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία», προφυλακίστηκε και απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του το Νοέμβριο 2016. Απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο 2019, όμως το κακουργιοδικείο της Σιίρτ τον καταδίκασε τον ίδιο μήνα σε κάθειρξη 10 ετών και 18 ημερών. Η διαδικασία σε βάρος του εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ΕΔΔΑ «παρατηρεί ότι ο προσφεύγων στερήθηκε την ελευθερία του για περίπου δύο χρόνια και 11 μήνες, από τα οποία περισσότερο από δύο χρόνια και οκτώ μήνες ήταν προφυλακισμένος. Κρίνει πως δεν υπήρχαν επαρκή κίνητρα για να διαταχθεί η στέρηση της ελευθερίας του προσφεύγοντος εν αναμονή της δίκης του».

«Για το Δικαστήριο, οι δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορείται ο προσφεύγων έχουν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα», συνεχίζει το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.

«Με δεδομένο το θεμελιώδη χαρακτήρα που έχει η ελευθερία της πολιτικής συζήτησης σε μια δημοκρατική κοινωνία, το Δικαστήριο δεν διέκρινε κανένα επιτακτικό λόγο που να μπορεί να δικαιολογήσει τη σοβαρότητα του μέτρου σε βάρος του οποίου έγινε η προσφυγή», προσθέτει το ΕΔΔΑ.

Το δικαστήριο «εκτιμά πως το γεγονός της στέρησης της ελευθερίας του προσφεύγοντος, ενός αιρετού του λαού, για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας των πολιτικών δραστηριοτήτων του αποτελεί ανάμιξη προδήλως δυσανάλογη προς τους θεμιτούς επιδιωκόμενους σκοπούς. Η εν λόγω στέρηση της ελευθερίας δεν ήταν συνεπώς απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία», καταλήγει το ΕΔΔΑ.

Η Τουρκία καταδικάζεται τακτικά από το ΕΔΔΑ, κυρίως για παράτυπες φυλακίσεις. Στην προκειμένη περίπτωση το δικαστήριο έκρινε πως η εν λόγω χώρα παραβίασε τα άρθρα 5.3 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) και 10 (ελευθερία της έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την καταδίκασε να καταβάλει 10.000 ευρώ στον προσφεύγοντα για ηθική βλάβη και 3.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.