Έκθεση «καταπέλτης» από την Γερμανική Βουλή για την Τουρκία

Η Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής, σε εξαντλητική παρουσίαση της προβληματικής αποφαίνεται ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης

H νομική προσέγγιση του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη σχετικά με τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο από την Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής είναι εξαντλητική και καταγράφεται σε 18 σελίδες. Σε αυτές περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια η προβληματική υπό το πρίσμα και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη των νομικών θέσεων της ελληνικής πλευράς.

Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα ΗΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στις 27 Νοεμβρίου του 2019 ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Σαράτζ, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα βασικά σημεία, στα οποία καταλήγει η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη πλευρά Ελλάδα και Τουρκία υπό το πρίσμα της διένεξης στο Αιγαίο, υποστηρίζουν διαφορετικές νομικές θέσεις σε ότι αφορά την αναγνώριση, την διεκδίκηση δικαιωμάτων και την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών, ειδικότερα της ΑΟΖ. Στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο Θαλάσσης εμφαίνεται σαφώς ότι οι νήσοι ανεξάρτητα του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Εκτός αυτού η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει ως νομικά δεσμευτικό τον ισχυρισμό, ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, σύμφωνα με το οποίο ακόμη και οι νήσοι διαθέτουν ΑΟΖ, δεν τη δεσμεύουν, αφού η χώρα δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση, επειδή (ακόμη και τρίτα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει και επικυρώσει τη σύμβαση) δεσμεύονται μέσω του εθιμικού δικαίου.

Μάλιστα σε ένα άλλο σημείο των συμπερασμάτων επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου. Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νίκος Βέρτης: Στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης ο τραγουδιστής μετά από μήνυση πρώην συνεργάτη του για ψευδορκία
14 Μαρτίου, 2025
Κακοποίηση 3χρονου στο Ηράκλειο: Απολογούνται ξανά η 26χρονη και ο 44χρονος – Διώκονται για ανθρωποκτονία
14 Μαρτίου, 2025
Θρίλερ στην Ομόνοια με τον τουρίστα που βρέθηκε νεκρός – Τα δεμένα χέρια, η σακούλα στο κεφάλι, η φιάλη οξυγόνου και το ερωτικό challenge
14 Μαρτίου, 2025
Σίνδος: Ο γυναικοκτόνος μαχαίρωσε την 44χρονη πάνω από 40 φορές σε όλο της το σώμα – Χρησιμοποίησε 4 μαχαίρια για να τη σκοτώσει
14 Μαρτίου, 2025
Καιρός: Ρεκόρ για την εποχή σπάει η θερμοκρασία στην Αθήνα – Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα πλησιάσει τους 30 βαθμούς
14 Μαρτίου, 2025
Ανασχηματισμός: Σταϊκούρας, Σκυλακάκης και Παναγιωτόπουλος – Ποιοι άλλοι δεν είναι στη νέα κυβέρνηση
14 Μαρτίου, 2025
Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Οι ρωσικές δυνάμεις ανακατάλαβαν την πόλη Γκοντσαρόβκα στο Κούρσκ
14 Μαρτίου, 2025
Συρία: Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Δαμασκό – «Χτύπημα κατά τρομοκρατών που μας απειλούν» λένε οι IDF
14 Μαρτίου, 2025
Βουλή: Μετατίθεται για τις 2 Απριλίου η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τα εξοπλιστικά
14 Μαρτίου, 2025
Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση – Όλα τα ονόματα
14 Μαρτίου, 2025