Έκθεση κόλαφος για Τουρκία και ανθρώπινα δικαιώματα

H έκθεση αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο το 2019, κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για δολοφονίες, ύποπτους θανάτους κρατουμένων και περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης από την Τουρκία.

Στην έκθεση του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζεται ότι είναι πολύ σημαντικές οι παραβιάσεις στην Τουρκία, καθώς υπάρχουν καταγγελίες «για αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτους θανάτους υπό κράτηση, καταναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πρώην βουλευτών της αντιπολίτευσης, δικηγόρων, δημοσιογράφων, αλλοδαπών πολιτών, αλλά και υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ», με κατηγορίες ότι έχουν δεσμούς με «τρομοκρατικές» ομάδες ή επειδή εκφράζουν ειρηνικά τις πολιτικές θέσεις τους.

Επίσης, η έκθεση μιλάει για «αξιόπιστες αναφορές» ότι η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τα εντάλματα της Ιντερπόλ για να στοχεύσει συγκεκριμένα άτομα που βρίσκονται εκτός της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι συνδέονται με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έχει εξαπολύσει διεθνώς έναν αγώνα για να συλλάβει πρόσωπα που θεωρεί ύποπτα ως μέλη του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.

Τονίζει ότι με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα η Τουρκία απέλυσε περισσότερους από 100.000 κρατικούς υπαλλήλους ενώ συνελήφθησαν χιλιάδες στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ουσιαστικά πραγματοποιώντας πρωτοφανή διεθνώς καταστολή. Ως παράδειγμα αναφέρει ότι «τον Ιανουάριο οι πράκτορες της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας συνέλαβαν και εξέδωσαν δύο Τούρκους πολίτες που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν».

Προσφυγικό

Αναφορικά με το προσφυγικό, όπου ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες παραδίδει μαθήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων [push back].
Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της τρομοκρατικής οργάνωσης του Κόμματος των Εργαζομένων του Κουρδιστάν (PKK) και των παρακλαδιών του συνεχίστηκαν και το 2019, αν και σε μειωμένο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο των δυνάμεων ασφαλείας, των τρομοκρατών του ΡΚΚ και των αμάχων.

Η κυβέρνηση δεν δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες για τη διερεύνηση ή τη δίωξη του προσωπικού για αθέμιτους ή ακούσιους θανάτους πολιτών που συνδέονται με επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ.