Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν – Νέες προκλήσεις

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο τόνισε ότι «το εκ νέου άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς για λατρεία αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ότι η χώρα μας ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Εχθρικές επιθέσεις και πολίτικες κρίσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν την πατρίδα μας. Με το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας». Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα έκανε έκκληση στους νέους με αφορμή το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή.

Μάλιστα έφτασε σε σημείο να ευχηθεί ότι το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί, να αποδειχθεί «ευεργετικό για όλη την ανθρωπότητα».

«Κατά τη διάρκεια του ανοίγματος της Αγιάς Σοφιάς, είδαμε ορισμένες χώρες να μην γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος» είχε επισημάνει την Κυριακή σε δηλώσεις του. Και συνέχισε: «Αιώνες μετά την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των Μουσουλμάνων».

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη το κέντρο της οικονομίας, του πολιτισμού και της υγείας», είπε επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση για το άνοιγμα ενός νέο κτιρίου γραφείων της ΜΙΤ (Τουρκικές Υπηρεσίες Πληροφοριών). «Στόχος μας είναι να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο. Μία από τις προϋποθέσεις για τη ζωή σε μια τόσο σημαντική τοποθεσία είναι ο εντοπισμός και η αποτροπή των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων άλλων κρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων κατά της χώρας μας. Η παροχή ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Με αυτό το κέντρο (σ.σ.: της MIT), έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο μετά τα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα. Η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη θα αναλάβουν το βάρος μας σε αυτή τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό και θα μας επιτρέψουν να παρακολουθήσουμε όλες τις δραστηριότητες με πολύ πιο γρήγορο τρόπο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.