Εκτός φυλακής οι τρεις «αυτόκλητοι σερίφηδες» του Έβρου

Οι τρεις καταδικασθέντες παρέμεναν προσωρινά κρατούμενοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ελεύθεροι αφέθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής οι τρεις «αυτόκλητοι σερίφηδες» του Έβρου, οι οποίοι κατηγορούνταν για μία σειρά από αδικήματα, καθώς τον Αύγουστο του 2023 είχαν φυλακίσει 13 μετανάστες από το Πακιστάν και τη Συρία σε ένα τρέιλερ – κλουβί σε δασική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, υποδεικνύοντάς τους ως «εμπρηστές» της καταστροφικής πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή.

Το Δικαστήριο ύστερα από ακροαματική διαδικασία που κράτησε δύο μέρες, αποφάσισε να μετατρέψει την βασική κακουργηματική κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε παράνομη κατακράτηση, η οποία διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς που προέβαλε η υπεράσπιση. Δέχθηκε δε, ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν τελέστηκε με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ τους απάλλαξε για μία σειρά από άλλα πλημμελήματα, όπως έκθεση, διέγερση σε διάπραξη βιαιοπραγιών, παράνομη οπλοφορία κ.ά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δικαστές επέβαλαν συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, σε καθέναν από τους τρεις κατηγορούμενους, και επιπλέον τρεις μήνες στον κατηγορούμενο που τράβηξε το επίμαχο βίντεο το οποίο προκάλεσε την έρευνα των διωκτικών και δικαστικών Αρχών (για παραβίαση προσωπικών δεδομένων).

«Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κάνοντας δεκτό τον ισχυρισμό μας περί ορθού νομικού χαρακτηρισμού της πράξης μετέτρεψε την κατηγορία σε πλημμέλημα και καταδίκασε τους εντολείς μας στην παράνομη κατακράτηση, δεχόμενο ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν ρατσιστικά χαρακτηριστικά στην πράξη τους. Ταυτόχρονα αθωώθηκαν για μία σωρεία αδικημάτων τα οποία δεν αποδείχθηκαν δηλαδή της παράνομης οπλοφορίας, των άσκοπων πυροβολισμών, της έκθεσης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, της διέγερσης σε διάπραξη βιαιοπραγιών…», δήλωσε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Με την ίδια απόφαση, το Δικαστήριο μετέτρεψε την παραπάνω ποινή σε χρηματική (προς 10 ευρώ τη μέρα) και χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεσή της μέχρι το Εφετείο.

Πηγή: ΑΠΕ