Ελ. Ράπτη στο newsique: Η μεγάλη μέρα της Ευρώπης

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι από τις στιγμές τις οποίες η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να εγγράψει στις επιτυχίες της. Μέσα από αναγκαίους συμβιβασμούς, η Ευρώπη προχώρησε σε ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, αποδεικνύοντας πως έχει ακόμη σφυγμό, κρατώντας όρθιο το ευρωπαϊκό όραμα και εμπνέοντας εμπιστοσύνη σε εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.

Η κοινή αντίδραση της Ευρώπης στο συμμετρικό σοκ της πανδημίας δείχνει πως η Ευρώπη αλλάζει. Η απάντηση με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δις και με έναν προϋπολογισμό 1,07 τρις για τα επόμενα επτά χρόνια, στέλνει ένα μήνυμα οικονομικής ισχύος σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί απλά ωφελημένο μέρος αυτής της επιτυχίας, αλλά αποτελεί και συντελεστή αυτής της ιστορικής απόφασης. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στην Ελλάδα με ένα πακέτο 72 δις, πρωτοφανές σε μέγεθος για τη χώρα μας. Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια δεν είναι στη γωνία των Συνόδων Κορυφής και των Eurogroups δεχόμενη παρατηρήσεις και υποδείξεις. Είναι στο κέντρο των αποφάσεων και του θαυμασμού όλη της ευρωπαϊκής κοινότητας για την μετάβασή της σε μια νέα εποχή.

Οι επιδοτήσεις που θα λάβουμε, πάνω από 19 δις, αντιστοιχούν σχεδόν σε ένα ΕΣΠΑ. Επιπλέον θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια ύψους 12,5 δις. Πέρα από αυτά, η χώρα μας θα μπορεί να αντλήσει ακόμη 40 δις από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027. Πρόκειται πραγματικά για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει να το αναγνωρίσει. Η εκταμίευση των επιχορηγήσεων και δανείων προφανώς δεν υπόκεινται σε μνημονιακούς όρους, αλλά απλά και μόνο στο σεβασμό των κανόνων χρηματοδότησης, όπως ακριβώς συμβαίνει τόσα χρόνια με το ΕΣΠΑ και μάλιστα με αρκετά πιο ευέλικτους όρους. Αυτό σημαίνει ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020.

Η τεράστια αυτή εθνική επιτυχία πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, δε θα σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, το περιβάλλον, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Τα χρήματα είναι αρκετά για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Έχουμε μπροστά μας το χρόνο να καταθέσουμε στην Ευρώπη, όπως όλα τα κράτη, ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις εθνικές προτεραιότητες, όπως τις έχουμε ήδη επεξεργαστεί όλο αυτό το διάστημα. Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή. Αλλάξαμε τις σχέσεις κράτους πολίτη. Βάλαμε τη χώρα ξανά στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Μετά από τους ολέθριους και ερασιτεχνικούς πειραματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα μόλις χρόνο βγάλαμε την Ελλάδα στο ξέφωτο.

Αποφασίζουμε μαζί με την Ευρώπη και δεν αποφασίζει πλέον η Ευρώπη για εμάς. Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε τέτοια πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα τα αξιοποιήσουμε για να φτάσουν εκεί που πρέπει και να αναπτυχθεί η Ελλάδα παντού.