mde

Έλ. Ράπτη στο newsique: Στοίχημα όλων μας να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας

«Είναι στο χέρι μας, σε μεγάλο βαθμό, να αποφύγουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας, με λίγη ακόμη υπομονή και με τη συμβολή του εμβολίου» σημειώνει η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, σε συνέντευξή της στο newsique.gr.

Παράλληλα, η κυρία Ράπτη, εκφράζει την αισιοδοξία της, τονίζοντας ότι «η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα βγούνε στο ξέφωτο της νέας κανονικότητας, η οποία θεωρώ πως δεν θα αργήσει πολύ».

Αναλυτικά όσα δήλωσε η Έλενα Ράπτη:

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας «χτύπησε» δυνατά τη χώρα μας και δοκίμασε το σύστημα Υγείας. Πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες και για τρίτο κύμα. Θα αντέχαμε κάτι τέτοιο;  

Αυτά που έχουμε ονομάσει κύματα πανδημίας δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας που δίνουν τη δυνατότητα στη μετάδοση του κορωναϊού. Λίγο η κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα, λίγο η απειθαρχία πολλών συμπολιτών μας, λίγο η αίσθηση πως η περιπέτεια πέρασε οδηγούν σε συμπεριφορές που ευνοούν τη διασπορά του ιού. Ζήσαμε το πρώτο κύμα του Μαρτίου, ζούμε το δεύτερο κύμα του Νοεμβρίου, είναι πολύ πιθανό -αν δεν προσέξουμε- να ζήσουμε και ένα τρίτο κύμα πανδημίας τον Φεβρουάριο. Είναι θεωρώ στο χέρι μας σε μεγάλο βαθμό να αποφύγουμε το τρίτο κύμα, με λίγη ακόμη υπομονή και με τη συμβολή του εμβολίου. Το σύστημα υγείας άντεξε κα αντέχει χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού των νοσοκομείων, στη στήριξη της κυβέρνησης και στην επίδειξη ευθύνης από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ένα τρίτο κύμα πιστεύω πως θα είναι καταστροφικό, γιατί σε αντίθεση με τα δύο πρώτα βρίσκει σχεδόν γεμάτες ΜΕΘ και κλίνες COVID. Οπότε είναι στοίχημα για όλους μας να το αποφύγουμε.

«Το σύστημα υγείας άντεξε κα αντέχει χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού των νοσοκομείων, στη στήριξη της κυβέρνησης και στην επίδειξη ευθύνης από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».

 

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη για ένα διάστημα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Μάλιστα βρέθηκε να καταγράφει συνεχώς τα περισσότερα κρούσματα ενώ ήταν από τις περιοχές που πήγαιναν αρκετά καλά, όπως τόνιζαν και οι λοιμωξιολόγοι. Τι συνέβη και άλλαξε ξαφνικά η κατάσταση; 

Η Θεσσαλονίκη είχε πραγματικά μια θεαματική επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες μέσα σε πολύ μικρό χρόνο. Από παράδειγμα προς μίμηση έγινε παράδειγμα προς αποφυγή και έδειξε πόσο λεπτά είναι τα όρια σε αυτή την πανδημία. Αιτία ήταν ανεύθυνες συμπεριφορές που αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης και η παραβίαση των μέτρων από αρνητές της πραγματικότητας. Όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη εκθετική αύξηση στη διασπορά του ιού αρκούν και λίγες εστίες για να γίνει η ζημιά. Και βεβαίως είναι σημαντικό όλοι να δούμε και πόσο αργή είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης. Είναι κρίσιμο λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία είναι τεράστιες. Θα καταφέρει να ανακάμψει η χώρα; Και αν ναι, πότε θα δουν οι πολίτες τα πρώτα σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα; 

Είναι αλήθεια πως οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι μεγάλες. Αυτό καταγράφεται σε όλους τους δείκτες, σε όλον τον κόσμο. Με την οικονομική δραστηριότητα κλειστή δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ωστόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση από τον Μάρτιο εφαρμόζει διαρκώς δέσμες μέτρων στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων προκειμένου να κρατήσει όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η οικονομία δείχνει να αντέχει. Και την ίδια ώρα να είναι σε θέση επανεκκίνησης. Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης ακόμη και μέσα στην πανδημία αναβαθμίζουν την Ελλάδα και οι αγορές την εμπιστεύονται δανείζοντάς της με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η ίδια η κοινωνία εμπιστεύεται το σχέδιο στήριξης της οικονομίας που αναπτύσσεται κάθε μέρα. Η ανεργία συνεχίζει να είναι ελεγχόμενη παρά την ύφεση και οι προσδοκίες ανάπτυξης μέσα στο 2021 πολύ θετικές. Η κυβέρνηση διεκδίκησε και πήρε ένα μεγάλο μερίδιο από τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για τη διαχείριση της κρίσης και οι ξένες επενδύσεις χτυπούν συνέχεια την πόρτα της χώρας. Όλα αυτά είναι δείγματα που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε πως η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα βγούνε στο ξέφωτο της νέας κανονικότητας, η οποία θεωρώ πως δεν θα αργήσει πολύ.

«Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης ακόμη και μέσα στην πανδημία αναβαθμίζουν την Ελλάδα και οι αγορές την εμπιστεύονται δανείζοντάς της με ιστορικά χαμηλά επιτόκια».

 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε ένα βήμα σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία. Πιστεύετε πως αν συνεχιστεί η προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν θα επιβληθούν τελικά κυρώσεις στην επόμενη Σύνοδο; 

Το θέμα των κυρώσεων δεν είναι απλό. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως για μια τέτοια απόφαση απαιτείται ομοφωνία και βεβαίως πως τα συμφέροντα όλων των χωρών της ΕΕ δεν ταυτίζονται απόλυτα με τα δικά μας. Ασφαλώς μας εκπλήσσει δυσάρεστα η αναβλητικότητα στη λήψη μιας σκληρής απόφασης κυρώσεων κατά της Τουρκίας όπως και η διφορούμενη στάση της Γερμανίας αλλά και δυο- τριών άλλων χωρών, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με συμφέροντα κυρίως οικονομικά. Η διπλωματία είναι μια αργή διαδικασία. Σε αυτή τη χρονική στιγμή θεωρώ πως ακόμη και η απειλή των κυρώσεων λειτουργεί αποθαρρυντικά στην προκλητικότητα της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει η Ευρώπη μόνο να απειλεί με κυρώσεις και να μην τις επιβάλλει, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα έχανε τελείως την αξιοπιστία της. Νομίζω πως οι κυρώσεις είναι πιο κοντά, ειδικά και μετά τις αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ για το θέμα των S-400. Το ζητούμενο παραμένει να αντιληφθεί η Τουρκία πως αν θέλει να βαδίσει σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο πρέπει να φερθεί και με έναν ευρωπαϊκό τρόπο.

«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως αν θέλει να βαδίσει σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο πρέπει να φερθεί και με έναν ευρωπαϊκό τρόπο».

 

Οι ΗΠΑ ψήφισαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με την Άγκυρα να μοιάζει ιδιαίτερα ενοχλημένη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα; Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση η Τουρκία –λόγω αντίδρασης- να αυξήσει την προκλητικότητά της προς τη χώρα μας; 

Η Τουρκία προφανώς υποτίμησε την προειδοποίηση των ΗΠΑ για το θέμα των κυρώσεων, ίσως εκμεταλλευόμενη και μια περίοδο αδράνειας λόγω της προεκλογικής περιόδου. Στα κακά νέα για την Τουρκία εντάσσεται το γεγονός πως όχι μόνο της επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία αλλά κυρίως πως αυτές επιβλήθηκαν από τη διοίκηση Trump, με την οποία οι διπλωματικές της σχέσεις ήταν καλές. Θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια με τη νέα διοίκηση Biden, οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θεωρώ πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν ενδεχομένως ανάλογες κινήσεις και από την πλευρά της ΕΕ που περίμενε να δει την πρώτη κίνηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πως θα στενέψουν τα περιθώρια της τουρκικής προκλητικότητας. Το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία είναι μάλλον απρόβλεπτο. Θεωρώ ωστόσο πως με τη οικονομία της σε δραματική κατάσταση, με τους πολίτες πλέον να δυσφορούν, με τις κυρώσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει και άλλες να ακολουθούν, το επόμενο διάστημα ο Ερντογάν ίσως παίξει το χαρτί μιας δήθεν διαλλακτικής Τουρκίας προσπαθώντας να αντιστρέψει την εικόνα της στη διεθνή διπλωματία σε βάρος της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ελλάδα είναι σε μόνιμη ετοιμότητα.

 

*Η Έλενα Ράπτη είναι βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Συνάντηση Στάρμερ – Μακρόν
Ιανουάριος 8, 2025
Απέλυσαν τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο από το κέντρο όπου εμφανιζόταν
Ιανουάριος 8, 2025
Βρέθηκαν οι ανήλικες που είχαν εξαφανιστεί από δομή φιλοξενίας στη Νέα Σμύρνη
Ιανουάριος 8, 2025
Έκκληση Ζελένσκι στους συμμάχους της Ουκρανίας
Ιανουάριος 8, 2025
Αδειάζει τον Τραμπ ο Μπλίνκεν
Ιανουάριος 8, 2025
Αρνητική στον μεταπνευμονοϊό (HMPV) η σύζυγος του 71χρονου στη Θεσσαλονίκη
Ιανουάριος 8, 2025
Σεισμός στην Κρήτη
Ιανουάριος 8, 2025
Σολτς προς Τραμπ: Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας
Ιανουάριος 8, 2025
Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο στον Κώστα Σημίτη
Ιανουάριος 8, 2025
Χρυσοχοΐδης: Στόχος να ξεριζώσουμε τα εγκλήματα τα οποία λίγοι κάνουν σε βάρος των πολλών
Ιανουάριος 8, 2025