Έλεγχος ρουτίνας εξελίχθηκε σε ανθρωποκυνηγητό – Νεκρό από πυροβολισμούς στέλεχος της Τροχαίας

Σε συναγερμό βρίσκεται το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία μετά τους πυροβολισμούς σε έλεγχο ρουτίνας σε αυτοκίνητο, που είχαν ως αποτέλεσμα ένας άνδρα της Τροχαίας να πέσει νεκρός κι ένας να τραυματιστεί σοβαρά.

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.

Σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί κοντά στο σημείο όπου εκτυλίχθηκε το αιματηρό συμβάν στο Όκλαντ τέθηκαν σε lockdown καθώς αστυνομικοί αναζητούν τον ένοπλο, που τραυμάτισε επίσης έναν πολίτη όταν διέφυγε αναπτύσσοντας ταχύτητα, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Τα δύο στελέχη της τροχαίας δεν έφεραν οπλισμό, κάτι που αποτελεί τη συνήθη διαδικασία στη Νέα Ζηλανδία, όπου μόνο ειδικές μονάδες, όπως οι φρουροί σε αεροδρόμιο και στόχους υψηλής αξίας ή οι δυνάμεις επέμβασης οπλοφορούν μόνιμα.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει κάτι που να υποδεικνύει» πως η υπόθεση δεν έχει ποινική αλλά τρομοκρατική φύση, πως είναι κάτι «ασυνήθιστο», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Άντριου Κόστερ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ουέλινγκτον. Δεν διευκρίνισε γιατί τα δύο στελέχη της τροχαίας σταμάτησαν για έλεγχο το αυτοκίνητο.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στελέχους της αστυνομίας κατά την άσκηση των καθηκόντων του τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία στη Νέα Ζηλανδία. Τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων είναι αρκετά σπάνια στη χώρα.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν καταδίκασε τον φόνο. «Όταν χάνουμε ένα στέλεχος της αστυνομίας χάνουμε κάποιον που δούλευε για όλους μας, αλλά είναι επίσης μέλος οικογένειας, το αγαπημένο πρόσωπο κάποιου, φίλος ή φίλη άλλων», τόνισε.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανέλαβε δύο φορές πρωτοβουλία για να γίνει πολύ πιο αυστηρή η νομοθεσία για την οπλοκατοχή στη χώρα από πέρυσι, όταν αυστραλός ακροδεξιός δολοφόνησε 51 μουσουλμάνους πιστούς μέσα σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς. Επρόκειτο για τη χειρότερη μαζική σφαγή που έχει διαπραχθεί στο κράτος αυτό σε καιρό ειρήνης.

Μόλις χθες Πέμπτη τα μέλη του κοινοβουλίου ενέκριναν νέα νομοθεσία που προβλέπει τη δημιουργία μητρώου πυροβόλων όπλων, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν οι κάτοχοι αδειών οπλοκατοχής και οπλοφορίας όταν πωλούν ή αγοράζουν οπλισμό.

-Ad-