Έλενα Κουντουρά: «Η κυβέρνηση να κατοχυρώσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία»

«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κατοχυρώσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία και συγχρόνως να εξασφαλίσει ολοκληρωμένους μηχανισμούς προστασίας των θυμάτων, με δραστικά μέτρα πρόληψης αυτών των εγκλημάτων, για να σταματήσουμε να θρηνούμε γυναίκες θύματα», σημειώνει σε δήλωση της η ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Έλενα Κουντουρά, με αφορμή τη νέα άγρια γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τη συστηματική αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τα θύματα ενδοσυντροφικής βίας από το θύτη τους.

Η νεαρή γυναίκα απευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα γιατί δεχόταν βία και απειλές από τον πρώην σύντροφό της και ζήτησε να προστατευτεί. Οι αρχές απέτυχαν να αξιολογήσουν τη συγκεκριμένη περίπτωση και να εκτιμήσουν τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί φεύγοντας, έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνέταξα την έκθεση για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά», που υιοθετήθηκε ως ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο ζητήσαμε την υποχρεωτική οριζόντια εκπαίδευση όλων των αρχών, ώστε να διαχειρίζονται με επάρκεια τα περιστατικά ενδοσυντροφικής βίας.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κατοχυρώσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία και συγχρόνως να εξασφαλίσει ολοκληρωμένους μηχανισμούς προστασίας των θυμάτων, με δραστικά μέτρα πρόληψης αυτών των εγκλημάτων, για να σταματήσουμε να θρηνούμε γυναίκες θύματα».