Έλενα Κουντουρά: Nα ενταχθεί ο τουρισμός στις προτεραιότητες του InvestEU

Την ένταξη του τουρισμού στις προτεραιότητες του επενδυτικού προγράμματος InvestEU ζήτησε η Έλενα Κουντουρά, πρώην υπουργός Τουρισμού, κατά την παρέμβασή της ως σκιώδης εισηγήτρια στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΤRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το InvestEU αποτελεί μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω της μείωσης επενδυτικού κινδύνου με την παροχή εγγυήσεων από το Ταμείο. Ωστόσο, ο αρχικός προϋπολογισμός των 32 δισ. ευρώ του προγράμματος που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου ανάκαμψης λόγω της πανδημίας, υπέστη δραματική περικοπή σε μόλις 8 δισ. ευρώ από τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για την ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του COVID-19.

Στην ομιλία της η κυρία Κουντουρά έθιξε ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη αυτήν την περικοπή του προϋπολογισμού, καθώς όπως ανέφερε υπονομεύει ξεκάθαρα τη δυνατότητα νομοθέτησης εκ μέρους των Ευρωβουλευτών, κυρίως όμως καθιστά αδύνατη την επίτευξη των κρίσιμων στόχων αυτού του αρχικά φιλόδοξου προγράμματος.

«Ο τουρισμός και οι μεταφορές είναι οι τομείς που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα της υγειονομικής κρίσης. Παλεύουν για την επιβίωσή τους και πρέπει να κινητοποιήσουμε κάθε κεφάλαιο διαθέσιμο ώστε να αποφύγουμε την κατάρρευση, που είναι η πραγματική απειλή,», τόνισε χαρακτηριστικά η Έλενα Κουντουρά.

Πρότεινε συγκεκριμένα να ενταχθεί ο τουρισμός στο πρόγραμμα δυναμικά, αποτυπώνοντας τις πραγματικές ανάγκες, ώστε οι απαραίτητες στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό να αποκτήσουν την αναγκαία υποστήριξη για να προχωρήσουν.

Ο τουρισμός, κατέληξε η Έλενα Κουντουρά, είναι υπεύθυνος για περισσότερο από το 10% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, και η στρατηγική του σημασία πρέπει να αποτυπωθεί στα προγράμματα στήριξης.

Εξάλλου, η Ευρωβουλευτής, κατέθεσε και σειρά προτάσεων για την επικείμενη διαδικασία της αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών TEN-T.

Συγκεκριμένα, πρότεινε:

-Ad-
  • Την προώθηση υψηλού επιπέδου θαλασσίων υποδομών. Επισήμανε ότι σε συνδυασμό με την απαραίτητη απεξάρτηση από τον άνθρακα, οι θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων αποτελούν βιώσιμη εναλλακτική στις οδικές μεταφορές, και δημιουργούν συνέργειες για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των νησιωτικών περιοχών.
  • Τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των περιφερειακών, νησιωτικών και πιο απομακρυσμένων περιοχών. Η κυρία Κουντουρά ανέφερε ότι πρέπει να ενταχθεί ως στρατηγικός στόχος στην αναθεώρηση του ΤΕΝ-Τ για όλα τα μέσα μεταφοράς, καθώς αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ έχει σημαντική γεωπολιτική σημασία για τα σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα.
  • Την ενίσχυση της ασφάλειας των οδικών δικτύων.
  • Την ταχύτερη σύνδεση του προγράμματος TEN-T με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και τη χρήση βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων.
  • Την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο πρόγραμμα TEN-T. Η Ευρωβουλευτής τόνισε ότι είναι μία εμπροσθοβαρής πολιτική, που θα αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.