Της ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν αναλάβαμε το 2019, κυρίαρχη προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα ήταν η πράσινη μετάβαση με δίκαιες πολιτικές, ώστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Σε αυτή την ταραχώδη πενταετία, προέκυψαν οι έκτακτες συνθήκες της υγειονομικής, της ενεργειακής και της στεγαστικής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας, ενώ και η κλιματική αλλαγή εξελίχθηκε σε κλιματική κρίση.
Οι προοδευτικές δυνάμεις αγωνιστήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και τις οικονομικές ανισότητες, που διευρύνθηκαν από τις πολλαπλές κρίσεις.
Προσωπικά, ανέλαβα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, για να μην κόβεται το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά, για να συγκρατηθούν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, με πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών και φορολόγηση των υπερκερδών.
Θεσπίσαμε, ακόμη, τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ώστε να καθορίζεται με βάση το κόστος ζωής και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.
Πιέσαμε τις εθνικές κυβερνήσεις για να μειώσουν τους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα, ώστε να πέσουν οι τιμές, προς όφελος των πολιτών, πρόταση που υιοθέτησαν άλλες κυβερνήσεις με μεγάλη επιτυχία, όχι όμως και η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας.
Με παρεμβάσεις μου, ζητήσαμε ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης κατά της ακρίβειας στην ενέργεια αλλά και αύξηση του αριθμού των πολιτών που δικαιούνται φθηνή κοινωνική στέγαση. Πετύχαμε ιστορικές νίκες στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το κίνημα «MeToo – Σπάσε τη Σιωπή», ενάντια στην παρενόχληση, στην κακοποίηση και στην έμφυλη βία, δεν έμεινε στη θεωρία και στην καταγγελία.
Με πρωτοβουλία μου, ήρθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το νομοθετήσαμε. Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας, αγωνίστηκα για να συνδιαμορφώσουμε την πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, που ψηφίστηκε στο τέλος της θητείας.
Κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο διεθνώς δεσμευτικό κείμενο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την πρόληψη, που πλέον πρέπει υποχρεωτικά να την εφαρμόσουν πλήρως όλες οι χώρες της ΕΕ.
Πιέσαμε για αυστηρότερους κανόνες ώστε να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, με την κύρωση από την ΕΕ της Διεθνούς Σύμβασης ILO 190.
Συμβάλαμε στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για το trafficking, που προβλέπει αυστηρότερες ποινές. Και νομοθετήσαμε για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, όπως και για μέτρα μισθολογικής διαφάνειας, ώστε να εξαλειφθεί το απαράδεκτο μισθολογικό χάσμα, με τις γυναίκες να αμείβονται 10% χαμηλότερα από τους άνδρες για εργασία ίσης αξίας, κάτι που έχει αντίκτυπο και στις συντάξεις. Διεκδικήσαμε, επίσης, ισχυρό τουρισμό για την Ελλάδα.
Εξασφαλίσαμε κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ασφαλή ταξίδια κατά την πανδημία. Πιέσαμε για γενναίες χρηματοδοτήσεις και ελαφρύνσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις για την επιβίωσή τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Διεκδικήσαμε να δοθεί το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης στον τουρισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και επιπλέον χρηματοδοτήσεις για τις πληγείσες περιοχές το 2023.
Με πρωτοβουλία μου, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκτησε την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για βιώσιμο και ανθεκτικό τουρισμό, με κορμό την επιτυχημένη, διεθνώς αναγνωρισμένη, ελληνική τουριστική πολιτική της περιόδου 2015 – 2019, την οποία εφαρμόσαμε στη θητεία μου ως υπουργού Τουρισμού.
Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαμόρφωσα το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την οδική ασφάλεια έως το 2030 και πιέσαμε για νέα νομοθεσία και πολιτικές, ώστε να μη χάνονται ζωές στους ελληνικούς και στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Αναδείξαμε κεντρικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη, δίνοντας βήμα και φωνή στις οικογένειες των θυμάτων που αγωνίζονται για δικαιοσύνη και δικαίωση, και ζητήσαμε να εξεταστεί η συμμόρφωση προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες για ασφαλείς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα.
Διεκδικήσαμε και πετύχαμε με παρεμβάσεις μου φθηνό και γρήγορο internet νέας γενιάς στην Ελλάδα και χωρίς έξτρα χρεώσεις κλήσεις και sms σε άλλες χώρες της ΕΕ, με τον κανονισμό για τις υποδομές GIGABIT, όπως και κονδύλια για την ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας. Με σκληρή δουλειά, συνδιαμορφώσαμε κρίσιμες νομοθεσίες, που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητά μας.
Ήταν μεγάλη τιμή που το έργο μου αξιολογήθηκε και διακρίθηκα στους πέντε πιο επιδραστικούς έλληνες ευρωβουλευτές και στους 20 με την ισχυρότερη πολιτική επιρροή και νομοθετικό έργο στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών.
Ευχαριστώ όσους με εμπιστεύθηκαν και επέλεξαν να είμαι η φωνή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτά τα πέντε χρόνια. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, εφόσον με τιμήσουν ξανά οι πολίτες με την ψήφο τους, για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα, σε μια Ευρώπη πιο κοινωνική, αλληλέγγυα, δίκαιη και δημοκρατική.
Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Της ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ