Έλενα Κουντουρά: «Στήριξη τώρα στους ανθρώπους του τουρισμού»

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά και πρώην υπουργός Τουρισμού, σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν με το «άνοιγμα» του τουρισμού, τις προοπτικές του κλάδου και την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισής του.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Έλενας Κουντουρά στο rosa.gr και τον Κώστα Αργυρό:

O τομέας του τουρισμού ήταν αυτός που επλήγη περισσότερο από την κρίση covid-19. Tι πήγε τελικά λάθος με το «άνοιγμα», τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα και ποια είναι τα διδάγματα για το μέλλον;

Δυστυχώς, το άνοιγμα στον τουρισμό μας έγινε χωρίς ενιαία πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας με λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος δεν ήταν επαρκής για την ανάσχεση των εισαγόμενων κρουσμάτων. Όπως είχα τονίσει εγκαίρως σε δημόσιες παρεμβάσεις μου, μόνο η υποχρέωση για αρνητικό τεστ ανίχνευσης του ιού πριν από  την είσοδο στη χώρα μας και ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού θα μπορούσαν να είχαν ελαχιστοποιήσει την υγειονομική-οικονομική κρίση στον κλάδο του τουρισμού.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης έδειξε αδικαιολόγητη αδράνεια, με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες και, δυστυχώς, την αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Το χάος που επικρατεί ακόμα και σήμερα πρέπει να σταματήσει άμεσα και να μπουν απλοί, αναλογικοί και αποτελεσματικοί ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανόνες για όλους.

 

Πιστεύετε ότι τελικά το άνοιγμα του τουρισμού συνέβαλε στην έξαρση της πανδημίας που βιώνουμε αυτές τις ημέρες;

Η Ελλάδα πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου ήταν μια από τις λίγες χώρες που αποτελούσαν ασφαλή προορισμό και η εικόνα της παγκοσμίως ήταν ιδιαίτερα θετική. Με τα υγειονομικά μέτρα που πάρθηκαν και με την πειθαρχία και τις θυσίες του ελληνικού λαού αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το άνοιγμα του τουρισμού με τον επιπόλαιο τρόπο που έγινε συνέβαλε δραστικά στην πρόσφατη έξαρση της πανδημίας. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος επέτρεψε δυστυχώς σε πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς του ιού να εισέλθουν στη χώρα μας και να γίνει διασπορά του ιού στους τουριστικούς προορισμούς.

 

Πώς θα πρέπει να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι του τομέα, που πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες το φάσμα της ανεργίας;

Οι άνθρωποι του τουρισμού προσπαθούν να επιβιώσουν από μία άνευ προηγουμένου κρίση χωρίς επαρκή στήριξη από την πολιτεία. Πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν εισοδήματα από το φθινόπωρο του 2019, ενώ η πορεία του τουρισμού για το 2021 θα είναι αβέβαιη. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η πανδημία θα έχει διάρκεια και ότι το 2021 θα είναι μια επίσης δύσκολη υγειονομικά χρονιά

Χρειάζονται λοιπόν εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των εργαζομένων και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να ανακοπεί το κύμα χρεωκοπιών και να σταματήσουν οι απολύσεις. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άφησε ένα εξαιρετικά σημαντικό δημοσιονομικό μαξιλάρι 37 δισ., το οποίο η κυβέρνηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει για να στηρίξει ουσιαστικά τον κλάδο του τουρισμού. Αν περιμένουμε την ευρωπαϊκή στήριξη, η οποία θα ξεκινήσει σταδιακά από το 2021, θα είναι δυστυχώς πολύ αργά για χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ασφυκτικές οικονομικές υποχρεώσεις τώρα.

 

Ο τουρισμός έχει χτυπηθεί σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες στο ευρωκοινοβούλιο για μια πιο συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στα προβλήματα του τομέα;

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνω μάχη από τη πρώτη στιγμή της θητείας μου, ώστε να  τονιστεί η σημασία του κλάδου τουρισμού για την οικονομία και την απασχόληση και να αναγνωριστεί η ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στον τουρισμό, που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν.

Ένα παράδειγμα είναι η πρόταση μου για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης στον τουρισμό. Μια πρόταση που αποδείχθηκε δυστυχώς προφητική, καθώς ακολούθησε η κατάρρευση της «Thomas Cook» και τώρα η καταστροφική αυτή πανδημία. Η πρόταση μου αυτή υιοθετήθηκε και αποτελεί πλέον ένα από τα πάγια αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στήριξη από όλες τις πολιτικές ομάδες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτύπωσε τις θέσεις του σχετικά με το μέλλον του τουρισμού μετά την πανδημία σε ψήφισμά του τον Ιούλιο. Το ψήφισμα μεταξύ άλλων ζητάει κοινούς υγειονομικούς κανόνες για τις μεταφορές και τον τουρισμό, κοινούς κανόνες και κριτήρια για το άνοιγμα των συνόρων. Έχει ενσωματώσει τις προτάσεις μου για άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας, για τεστ ανίχνευσης του ιού στους ταξιδιώτες χωρίς οικονομική επιβάρυνση, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος κοινωνικού τουρισμού και ενός ευρωπαϊκού εγγυοδοτικού μηχανισμού για την εξασφάλιση ρευστότητας στον κλάδο και άμεσων αποζημιώσεων στους καταναλωτές.

 

Αναφερθήκατε την περασμένη εβδομάδα στο δράμα της Μόριας. Πιστεύετε ότι υπάρχει πράγματι ένας συσχετισμός δυνάμεων που να μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση;

Η ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό επιβάλλεται. Η ευθύνη και το βάρος για τη διαχείριση του ζητήματος δεν μπορεί να περιορίζονται στην Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά. Οποιαδήποτε λύση που δεν αναγνωρίζει την ευθύνη και υποχρεωτική συμμετοχή όλων των Κρατών Μελών  είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το νέο «Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση» πρέπει να περιλαμβάνει την υποχρεωτική και αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σταθερό και προκαθορισμένο  ποσοστό καταμερισμού των προσφύγων.

Η διαδικασία αναθεώρησης του Σύμφωνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση θα είναι μακρά και επίπονη. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επίμονοι στις θέσεις μας και να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα για να πετύχουμε ένα θετικό.