Έλενα Κουντουρά στο newsique: «Μόνο μία μεγάλη ισχυρή προοδευτική παράταξη μπορεί να δώσει λύσεις στα οξύτατα προβλήματα»

Παράλληλα με τους αγώνες που δίνει στο Ευρωκοινοβούλιο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδων των Ευρωπαίων πολιτών, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενα Κουντουρά, συμμετέχει στις διεργασίες για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημοκρατικής πρότασης, που θα αποτελέσει εναλλακτική λύση για τη χώρα.

Στη συνέντευξη της στο newsique.gr, εκφράζει την αισιοδοξία της πως o ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης, με βάση τόσο το νέο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει μετά το Συνέδριό του, όσο και με τη δυναμική που αναπτύσσει η νέα ηγεσία του. Η κα Κουντουρά, αναφερόμενη στα βασικά ζητήματα της επικαιρότητας, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση «εμπαίζει τους αγρότες», πως συνεχίζει το ξεπούλημα των βασικών δομών της χώρας, ιδιωτικοποιώντας τα Πανεπιστήμια, ενώ χαρακτηρίζει την πρόταση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ως… μισό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναφερόμενη στην ακρίβεια, τόνισε πως «σαρώνει την ελληνική κοινωνία» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σήμερα δεν θα συζητάγαμε για την ακρίβεια». Τέλος, κάνει μια σύντομη καταγραφή της πλούσιας δράσης της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ζητά από τους Έλληνες να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, προκειμένου να συνεχίσει να δίνει τη «μάχη» για ουσιαστικές λύσεις σε πολύ κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δημακόπουλο

Κυρία Κουντουρά, έχοντας πλέον εμπειρία τόσο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και από το Ευρωκοινοβούλιο, πού θεωρείτε ότι δίνονται περισσότερες δυνατότητες σε έναν πολιτικό για να προσφέρει στην πατρίδα του;

Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή, από όποια θέση μπορώ να υπηρετήσω την πατρίδα μου, εργάζομαι σκληρά, θέλω να είμαι αποτελεσματική και δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Όταν ανέλαβα Υπουργός Τουρισμού το 2015 στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εργάστηκα με την ομάδα μου και εφαρμόσαμε την πολιτική μας τότε για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Φέραμε ιστορικά ρεκόρ όλων των εποχών, με αύξηση 40% στις διεθνείς αφίξεις και 35% στα έσοδα σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Με τα έσοδα αυτά, που άμεσα ήταν 18 δισ. και έμμεσα πάνω από 40 δισ., και με ρυθμό τουριστικής ανάπτυξης 6,9%, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας – ένα μικρό θαύμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού UNWTO και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC – , καταφέραμε να κάνουμε οικονομική και κοινωνική πολιτική και να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Όχι μόνο ενισχύσαμε τη διεθνή εικόνα και φήμη μας, αλλά βάλαμε για πρώτη φορά την Ελλάδα στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, όπου ήταν προηγουμένως απούσα, και την καθιερώσαμε ως έναν από τους πέντε πιο δημοφιλείς παγκόσμιους προορισμούς στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο τουρισμός μας να είναι δυνατός, καταφέρνοντας να ανακάμψει πιο γρήγορα από τις μετέπειτα μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με εκθέσεις, ψηφίσματα, τροπολογίες και παρεμβάσεις, πιέζουμε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, με παρεμβάσεις μας για την κοινωνία, την οικονομία, τη δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Εκπροσωπούμε την Ελλάδα και διεκδικούμε προς όφελος της πατρίδας μας. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις, οδηγίες, κανονισμοί και ευρωπαϊκές πολιτικές, που ενσωματώνονται στην εθνική μας νομοθεσία ή στις εθνικές μας πολιτικές αντίστοιχα, έχουν στη ζωή και την καθημερινότητά μας πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι αντιλαμβανόμαστε.

Σε ποια από τα θέματα-τομείς που ασχοληθήκατε, ως Ευρωβουλευτής, είχατε σημαντικά και απτά αποτελέσματα;

Έχω αναλάβει από την αρχή της θητείας μου τρεις κρίσιμες Επιτροπές, την TRAN για τον τουρισμό και τις μεταφορές, την ITRE για τη βιομηχανία, έρευνα και ενέργεια, και την FEMM για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Στην TRAN έχω αυξημένες αρμοδιότητας, ως συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας. Οι μεταφορές και ο τουρισμός χτυπήθηκαν σκληρά από την πανδημία, και με τέσσερα ψηφίσματα ζητήσαμε τη στήριξη των κλάδων αυτών για την ανάκαμψή τους με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πιέσαμε για την οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είχαν μηδενικά έσοδα στην πανδημία αλλά συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις και σήμερα πλήττονται με αβάσταχτα λειτουργικά κόστη λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των καυσίμων, την ώρα που η πλειοψηφία τους είναι αποκλεισμένη από χρηματοδοτικά εργαλεία και τραπεζικό δανεισμό.

Με πρωτοβουλία μου, καταρτίστηκε και υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση-ψήφισμα που συνδιαμόρφωσα για την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό. Και πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι διότι η σημερινή ατζέντα της ΕΕ για το βιώσιμο τουρισμό έως το 2030 έχει ουσιαστικά ως κορμό της την ελληνική τουριστική πολιτική, που εφαρμόσαμε την περίοδο 2015-2019.

Συγχρόνως ήμουν εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση- ψήφισμα για την οδική ασφάλεια έως το 2030, με φιλόδοξα μέτρα για να μειώσουμε κατά 50% τους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Η οδική ασφάλεια είναι ένα κρίσιμο κοινωνικό θέμα, που πίεσα να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη ευαισθησία διότι στην Ελλάδα τα περισσότερα θύματα είναι νέα παιδιά.

Στην FEMM, είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εμβληματική έκθεση- ψήφισμα για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά», και εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Με τις εκθέσεις αυτές και άλλες παρεμβάσεις μου συνέβαλα σε ιστορικές νίκες που πετύχαμε σε αυτή τη θητεία. Εξασφαλίσαμε να κυρωθεί από την ΕΕ η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο διεθνές δεσμευτικό νομικά κείμενο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών. Πιέσαμε την Κομισιόν και άμεσα πλέον έρχεται προς ψήφιση η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, που περιλαμβάνει την ποινικοποίηση μορφών βίας, όπως η έμφυλη βία στο διαδίκτυο. Και συνεχίζουμε να πιέζουμε για πιο φιλόδοξες αποφάσεις και αυστηρά μέτρα για την εξάλειψη όλων των μορφών της βίας με βάση το φύλο.

Στην Επιτροπή ITRE διαχειριστήκαμε τα έκτακτα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, με παρεμβάσεις για τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετρίασαν τον αντίκτυπο, με κοινωνικά μέτρα όπως η μείωση των φόρων και την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος. Στην Ελλάδα, παρά τις πιέσεις μας, η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί ούτε για να μειωθούν οι τιμές, ούτε για να χτυπήσει την αισχροκέρδεια.

Έχω διαχειριστεί και σημαντικούς ψηφιακούς φακέλους όπως την Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, AI ACT, την Πράξη για τα Βιομηχανικά Δεδομένα DATA ACT, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι και το GIGABIT όπου εγκρίθηκε η πρότασή μου για να ενταχθούν στα γρήγορα δίκτυα ίντερνετ νέας γενιάς οι απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Σε κάθε παρέμβασή μου, στόχος μου ήταν να διεκδικήσω τα καλύτερα αποτελέσματα για την πατρίδα μας.

«Εκπροσωπούμε την Ελλάδα και διεκδικούμε προς όφελος της πατρίδας μας», τονίζει η Ελενα Κουντουρά στο newsique.gr.

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Η νέα ηγετική ομάδα μπορεί να συσπειρώσει εκ νέου και να οδηγήσει σε διεκδίκηση της εξουσίας;

Ο πρόεδρος μας, ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι αυθεντικός. Έχει διάθεση και πάθος να προσφέρει με προτάσεις και λύσεις, δίνοντας απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία. Σε συνεργασία με τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όλα τα στελέχη ξεκινήσαμε την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με εντατικούς προσυνεδριακούς διαλόγους σε όλη τη χώρα, με τα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία που πλήττεται από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τη Θεσσαλία που έχει γονατίζει από τις καταστροφικές πλημμύρες. Σε όλες μας τις δράσεις, επιδιώκουμε τον  διάλογο και τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς, ώστε οι προτάσεις μας να διαμορφωθούν με βάση τις ανάγκες τους, κάτι το οποίο έμπρακτα έχει αποφύγει η Νέα Δημοκρατία.

Συγχρόνως, έχουμε ξεκινήσει τη στελέχωση των 29 Think Tank με διακεκριμένους επιστήμονες και ανθρώπους με εξειδικευμένη γνώση, που θα συμβάλλουν με νέες ιδέες και λύσεις. Στο συνέδριό μας θα καταλήξουμε στις προτάσεις μας και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μας, που θα αποτελεί την ισχυρή εναλλακτική λύση στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές και φυσικά με στόχο να διεκδικήσουμε την εξουσία στις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να καλυτερεύσουμε τη ζωή στην Ελλάδα.

Πρέπει να γίνουν «ανοίγματα» σε άλλους πολιτικούς χώρους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα προοδευτική δύναμη, που θα μπορέσει να αμφισβητήσει τη Νέα Δημοκρατία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, που έχει πυρήνα της πολιτικής της τον άνθρωπο. Με προοδευτικές και ανθρωποκεντρικές προτάσεις, έχουμε κάνει άνοιγμα απευθυνόμενοι σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες για να μας στηρίξουν και να μας ακολουθήσουν. Μόνο μία μεγάλη ισχυρή προοδευτική παράταξη μπορεί να δώσει λύσεις στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, με το στεγαστικό, την ακρίβεια και την ενεργειακή και κλιματική κρίση να αποτελούν εντεινόμενες απειλές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να συνεχίζει να προτάσσει το 41% που πήρε στις εθνικές εκλογές με τόση αλαζονεία, προκειμένου να θεσπίζει νομοσχέδια χωρίς διαβούλευση και μέτρα σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών.

«Στο συνέδριό μας θα καταλήξουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μας, που θα αποτελεί την ισχυρή εναλλακτική λύση στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ»

Αυτή την περίοδο τους πολίτες απασχολούν σοβαρά προβλήματα όπως η ακρίβεια, οι διεκδικήσεις των αγροτών, η αντιπαράθεση για την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πιστεύετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει πειστικές προτάσεις για τα συγκεκριμένα θέματα ώστε να προκαλέσει σύγκριση με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση απέδειξε στην πράξη ότι όχι μόνο δεν είναι προτεραιότητά της τα σοβαρά προβλήματα που αναφέρατε, αλλά είναι και η αιτία πίσω από αυτά τα προβλήματα, με τις πολιτικές που εφαρμόζει και με το αφήγημά της ότι όλα τα ρυθμίζει επιτυχώς η ελεύθερη αγορά. Η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι ελληνική. Οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι και με την ανοχή της κυβέρνησης η αισχροκέρδεια παραμένει. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει πάρει θέσεις με προτάσεις για τα βασικά ζητήματα που δίνουν διέξοδο στα διογκωμένα σήμερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και έχουν κάνει τους αγρότες, τους φοιτητές και όλη την κοινωνία να έχει ξεσηκωθεί με κινητοποιήσεις.

Έχουν δίκιο οι αγρότες που απαιτούν μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί αλλά και πιο δραστικά μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής; Ποια πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών;

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στάση της εμπαίζει τους αγρότες, στην πιο δύσκολή τους στιγμή και τους αδικεί. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει χτυπηθεί πολύ σκληρά, έχοντας χάσει όχι μόνο την παραγωγή του από τις πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα, αλλά πλέον και τη γη του, σε περιοχές που λόγω των καταστροφών δεν είναι άμεσα καλλιεργήσιμη. Οι αποζημιώσεις έχουν καθυστερήσει και λείπουν αναγκαία δραστικά μέτρα για την ανακούφισή τους. Και δυστυχώς θα ακολουθήσει και ένα τσουνάμι πλειστηριασμών αγροτικής γης, επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας.

Οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι δίκαιες και αυτονόητες και η οργή τους δικαιολογημένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στέκεται στο πλευρό τους. Ο πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, βγήκε μπροστά με συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις, πέραν του ανασχεδιασμού της ΚΑΠ, όπως η κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο, το πλαφόν στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα, την επιδότηση των ζωοτροφών και λιπασμάτων. Θέση μας είναι η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου για τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί.

Έχουμε προτείνει τη θέσπιση πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων και ένα πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών, ώστε να μην ρευστοποιηθεί η γη από την οποία ζουν. Είναι κρίσιμο να σταθούμε δίπλα στις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες των αγροτών με ρεαλισμό και με ευαισθησία. Εάν δεν στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή σήμερα και τους ανθρώπους της, θα είμαστε αντιμέτωποι με ένα ντόμινο επιπτώσεων, ακόμη και με τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, νέας ακρίβειας και απώλειας του πλούτου που παράγει η ελληνική γη.

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στάση της εμπαίζει τους αγρότες. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις που δίνουν λύσεις», σημειώνει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ποια είναι η θέση σας για το προτεινόμενο νομοσχέδιο που αφορά τους γάμους και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών; Είναι σωστή η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση;

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αλά καρτ, ούτε μπαίνουν σε ζυγαριά. Όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά είμαστε ίσοι, και έχουμε τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ το απέδειξε στην πράξη, όταν ως κυβέρνηση εφάρμοσε ανθρωποκεντρικές πολιτικές με πυρήνα τους την ισότητα, την περίοδο 2015-2019. Συγχρόνως στην ευρωομάδα μας έχουμε συμβάλει σε ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, που πρέπει οριζόντια να εφαρμοστούν στην Ευρώπη, όπως πρόσφατα ψηφίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πιστοποιητικό γονικής σχέσης, έτσι ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των παιδιών και των ομόφυλων οικογενειών και στις χώρες όπου υπάρχουν κενά νόμου. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για ισότητα, συμπερίληψη, δικαιοσύνη, εκσυγχρονισμό και πρόοδο.

Το νομοσχέδιο είναι γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση διότι καλύπτει κάποια βασικά νομοθετικά κενά, σε ζητήματα που σε άλλες ευρωπαϊκές προοδευτικές χώρες έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε συγκεκριμένες βελτιώσεις και έχει καταθέσει και τροπολογίες για την προστασία της παρένθετης μητέρας και των παιδιών που γεννιούνται μέσα από παρένθετη κύηση, αλλά ως συνήθως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν λαμβάνει υπόψη οποιαδήποτε θέση καταθέτει η αντιπολίτευση.

Υπάρχει Συνταγματικό κώλυμα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ξένα Πανεπιστήμια; Χρειάζεται κάποιο «άνοιγμα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα;

Η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ τα σχέδια της για την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, της υγείας και της παιδείας. Στην παιδεία, σήμερα συμβαίνει ό,τι έγινε με την υγεία. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, την προηγούμενη τετραετία, οδήγησε στο να καθυστερούν τα τακτικά χειρουργεία, οι λίστες αναμονής να ξεπερνούν τα δύο και τρία χρόνια και οι πολίτες να αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι και στην παιδεία, η ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίζεται όχι ως βασικό δημόσιο αγαθό, στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι νέοι και οι νέες μας, αλλά ως πεδίο δημιουργίας κέρδους για όσες οικογένειες έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, το κώλυμα στο άρθρο 16 του Συντάγματος έχουν εντοπίσει δικαστικοί και καθηγητές συνταγματικού δικαίου, επικαλούμενοι μάλιστα πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (922/2023) ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται στην Ελλάδα αποκλειστικώς από Ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και επομένως απαγορεύεται πλήρως η σύσταση σχολών από ιδιώτες.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι προτού καν συζητήσουμε τη θεσμοθέτηση εισόδου ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, που είναι σήμερα αντιμέτωπα με σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, και ιδιαίτερα τα περιφερειακά. Εάν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει πραγματικά ένα παγκόσμιο κέντρο παραγωγής γνώσης, προόδου, αριστείας και λαμπρών μυαλών που θα μας οδηγήσουν στην ευημερία του αύριο, πρέπει να επενδύσουμε πρωτίστως στη δημόσια παιδεία, στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο και στο ανθρώπινο δυναμικό του.

 «Η ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίζεται όχι ως βασικό δημόσιο αγαθό στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι νέοι και οι νέες μας, αλλά ως πεδίο δημιουργίας κέρδους»

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το θέμα της ακρίβειας είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με αποσπασματικές- επιδοματικές λύσεις; Με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας, είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου;

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία τραγική πραγματικότητα. Η ακρίβεια σαρώνει σήμερα την ελληνική κοινωνία. Οι λέξεις που επικρατούν είναι φόβος, αβεβαιότητα, απόγνωση. Η κυβέρνηση έχει αυξήσει τους έμμεσους φόρους οριζόντια σε όλη την κοινωνία. Συντηρεί την αισχροκέρδεια στην αγορά και ενίσχυσε τα φορολογικά έσοδα σε βάρος των πολιτών που μόνο το 2022 πλήρωσαν επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους.

Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό. Οι μισθοί και οι συντάξεις τελειώνουν στα μέσα του μήνα. Είναι εξοργιστικό ότι στην Ελλάδα, σήμερα, οι μισθοί είναι έως και τρεις φορές χαμηλότεροι έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα βασικά είδη πωλούνται έως και τρεις φορές ακριβότερα. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα ξεπερνά το 10% έναντι 4,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σήμερα δεν θα συζητάγαμε για την ακρίβεια που εξαθλιώνει τους Έλληνες. Ζητάμε μηδενικό ΦΠΑ σε αναγκαία αγαθά για την ελληνική οικογένεια, μείωση του ΕΦΚ και άλλων έμμεσεων φόρων, καταπολέμηση της αισχροκέρδειας με ουσιαστικούς ελέγχους, και φορολόγηση των υπερκερδών, έτσι ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν ξανά συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στην καθημερινότητά τους.

Τέλος, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, θα επιθυμούσατε να διεκδικήσετε και πάλι μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο ή σκοπεύετε να επιστρέψετε στην εσωτερική πολιτική σκηνή;

Την πενταετία αυτή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργαστήκαμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε πολύ κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, και κάποια από αυτά θα συνεχίσουν να βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην επόμενη πενταετία. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει εξάρει το έργο της Ευρωομάδας μας, αναγνωρίζοντας τους αγώνες και το έργο μας στην Ευρώπη, και είναι μεγάλη τιμή για μένα που ανακοίνωσε ότι θα είμαι εκ νέου υποψήφια στο ψηφοδέλτιο μας για τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου. Εργάζομαι σκληρά για να φέρω αποτελέσματα για την πατρίδα μου και θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των πολιτών, που μου ανέθεσαν να τους εκπροσωπήσω στην Ευρωβουλή, να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου με την ψήφο τους.

 

Η Έλενα Κουντουρά είναι ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ