Έλενα Ράπτη: Να παραμείνει η Κοινωνιολογία στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας με θέμα την «Ένταξη της Κοινωνιολογίας στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων» κατέθεσε η βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη.

Πιο συγκεκριμένα η βουλευτής αναρωτιέται αν θα μπορούσε να παραμείνει το μάθημα της Κοινωνιολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν, κατ’ αναλογία της δεύτερης ομάδας προσανατολισμού, δύο κατευθύνσεις σπουδών στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η μία με εξεταζόμενο μάθημα τα Λατινικά και η άλλη με εξεταζόμενο μάθημα την Κοινωνιολογία.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις», προβλέπεται σε διάταξη του άρθρου 7 η αντικατάσταση, από την επόμενη σχολική χρονιά, του μαθήματος της Κοινωνιολογίας με το μάθημα των Λατινικών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Επίσης με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η μείωση των ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου από τέσσερις σε τρεις, διαχωρίζοντας, ωστόσο, τη δεύτερη ομάδα, σε δύο κατευθύνσεις:

Μια κατεύθυνση θετικών σπουδών με εξεταζόμενο μάθημα τα Μαθηματικά
Μια κατεύθυνση σπουδών υγείας με εξεταζόμενο μάθημα τη Βιολογία

Όπως τονίζει η Έλενα Ράπτη το μάθημα της Κοινωνιολογίας «είναι εξίσου σημαντικό με τα άλλα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, αφού αφενός ένα μεγάλο μέρος κυρίως των ανθρωπιστικών σπουδών, είναι σπουδές κοινωνικών επιστημών, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί και το γεγονός πως η κοινωνιολογία ως μάθημα συμβάλλει στη γνώση, αναλυτική σκέψη και ερμηνεία κοινωνικών συμπεριφορών και φαινομένων, καθώς και στην κριτική σκέψη και ανάπτυξη της κοινωνικής ευθύνης των παιδιών. Επιπλέον, διδάσκεται σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές, ενώ και οι περισσότερες εκδηλώσεις της καθημερινότητας έχουν σχεδόν πάντα μια κοινωνιολογική προσέγγιση».

Η πρόταση της Έλενας Ράπτη αφορά την παραμονή της Κοινωνιολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν, κατ’ αναλογία της δεύτερης ομάδας προσανατολισμού, δύο κατευθύνσεις σπουδών στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η μία με εξεταζόμενο μάθημα τα Λατινικά και η άλλη με εξεταζόμενο μάθημα την Κοινωνιολογία.

-Ad-