Έλενα Ράπτη: Νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή των προνηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στο πλαίσιο των εργασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου η Βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα «Νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή των προνηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς»

Η Έλενα Ράπτη ρωτά τον Υπουργό:

1. Υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει πως η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης προνηπίων καλύπτεται και με φοίτησή τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και όχι απαραίτητα σε σχολικές μονάδες;
2. Υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν για το λόγο αυτό οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των Δήμων και αν ναι, υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να φιλοξενήσουν;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

“Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή των προνηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς»

Κύριε Υπουργέ,

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία θεμελιώδη αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές και το προσωπικό που χρειάζεται για την σωστή λειτουργία της.

Αυτή τη στιγμή ο σχετικός νόμος προβλέπει την υποχρεωτική φοίτηση και των προνηπίων σε σχολικές μονάδες, οι οποίες όχι απλά δεν επαρκούν για τη φοίτηση των χιλιάδων παιδιών, αλλά και όπου υπάρχουν, δεν πληρούν τις ειδικές συνθήκες που χρειάζονται για τη σίτιση, ξεκούραση και γενικότερα φροντίδα των προνηπίων μαθητών.

Επιπλέον, η ανάγκη θέσεων και οι περιορισμένες πιστώσεις για τη δημιουργία νέων σχολικών υποδομών θα οδηγήσει στη χρήση kibo, κοντέινερς ή άλλων πρόχειρων κατασκευών, που ασφαλώς δεν τιμούν την έννοια μιας σύγχρονης παιδείας.

Η εναλλακτική λύση χιλιάδων γονέων είναι η επί πληρωμή φοίτηση των παιδιών τους σε ιδιωτικούς σταθμούς με κόστος υψηλότερο από τα 180 ευρώ της κρατικής παροχής.

Με προφανή την προχειρότητα του συγκεκριμένου νόμου και με αυτονόητη την ανάγκη παραμονής των προνηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς,

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

1. Υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει πως η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης προνηπίων καλύπτεται και με φοίτησή τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και όχι απαραίτητα σε σχολικές μονάδες;
2. Υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν για το λόγο αυτό οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των Δήμων και αν ναι, υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να φιλοξενήσουν;”