Έλενα Ράπτη: Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κακοποίησης ανηλίκων και το νέο σχέδιο που θα προτείνει στον πρωθυπουργό (vid)

Η Έλενα Ράπτη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY στην εκπομπή “Στην Αρένα της Ζωής” με τον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλα και παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τεράστιο ενδιαφέρον για την πολιτική της δράση και όχι μόνο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται  με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, έγινε αναφορά σε ορισμένα χρήσιμα εργαλεία της καμπάνιας “ Ένα στα Πέντε” και τις αλλαγές που εισάγονται με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, ενώ η κ. Ράπτη στάθηκε στους λόγους, αλλά και στα μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων βίαιων και συνταρρακτικών περιστατικών.

Η κ. Ράπτη τόνισε πως το πιο σοκαριστικό στοιχείο σε αυτά τα περιστατικά κακοποίσης είναι πως ο θύτης βρίσκεται σχεδόν πάντα στο στενό περιβάλλον του θύματος: «Είναι πρόσωπα τα οποία το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται» σημείωσε.

Και συνέχισε εμφατικά θέτοντας το ερώτημα: «πώς το παιδί θα προστατευτεί από τον πατέρα, τον φίλο, τον ξάδελφο;» προσπαθώντας να εξηγήσει τη συνθετότητα του προβλήματος της κακοποίησης προς ανήλικα παιδιά.

«Η μυστικότητα αποτελεί την τακτική που εφαρμόζουν κατά κόρον όσοι διαπράττουν το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης» ήταν ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η κ. Ράπτη αναφερόμενη ταυτόχρονα στη σημασία τα παιδιά να ενημερώνονται για το «πότε ένα μυστικό είναι καλό και πότε κακό».

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν τη διαφορά του δώρου από τη δωροδοκία»

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν τη διαφορά του δώρου από τη δωροδοκία» είπε στη συνέχεια, τονίζοντας εκ νέου τη σημασία της παρουσίας των γονιών στο πλευρό των παιδιών έτσι ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται άμεσα οι κακοποιητικές συμπεριφορές.

Ενώ ως προς τον τρόπο που τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν ή να εξωτερικεύσουν βίαιες συμπεριφορές που έχουν δεχτεί η κ. Έλενα Ράπτη κατέδειξε ως βασικό δείγμα την αλλαγή συμπεριφοράς από την πλευρά των θυμάτων: «Αλλάζει η συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους και αυτό οι γονείς πρέπει να το κουβεντιάσουν με τα παιδιά».

Το γεγονός ότι καταγγέλλονται αυτή τη στιγμή πολλά περιστατικά κακοποιήσεων είναι κάτι καλό, σημείωσε, η κυρία Ράπτη εξηγώντας πως αυτό δείχνει πως τα θύματα βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν για όλα όσα έχουν βιώσει και να τα καταγγείλουν.

«Είναι λυπηρό ότι στο παρελθόν κρύβαμε τέτοια περιστατικά» τόνισε ακολούθως σημειώντας την ανάγκη «να μιλάμε» έτσι ώστε να μπαίνει φραγή σε κακοποιητικά περιστατικά με θύματα ανήλικα.

Παρακολουθήστε εδώ όλη τη συνέντευξη:

Έλενα Ράπτη: «Το παιδί πρέπει να γνωρίζει πως δεν ευθύνεται ποτέ για την κακοποίηση που υφίσταται»

Ακολούθως αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, μια πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αφορά στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων, ενώ στάθηκε και σε ορισμένες αλλαγές στον  ποινικό κώδικα που δρομολογήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή τις καταγγελίες και τα περιστατικά που σόκαραν το πανελλήνιο.

Ένα από τα σημεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι τα παιδιά τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση να καταθέτουν μόνο μια φορά στο δικαστήριο έτσι ώστε να μην ξαναζούν τη φρίκη του τραύματος σε κάθε εξέταση που πραγματοποιούν οι αρχές.

Εξέφρασε εκ νέου την ανάγκη προσοχής λέγοντας με έφαση: «Δεν πρέπει να κόβουμε από το παιδί τις εκδηλώσεις αγάπης που μπορεί να δέχεται, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε η κ. Ράπτη, ενώ στο ερώτημα του κ. Χαρδεβέλλα για το «πώς θα μάθουμε το παιδί να μην φοβάται να μιλήσει», απάντησε ως εξής:

«Όταν και εμείς δεν θα είμαστε τόσο αυστηροί με τους κανόνες που βάζουμε. Ο δράστης φροντίζει να κάνει το παιδί να νιώθει συνένοχο. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει πως δεν ευθύνεται. Ακόμα κι αν είναι 12 ή 14 ή 17 ετών. Εμείς οι γονείς θα πρέπει να είμαστε κοντά και να μην ρωτήσουμε ‘’γιατί έγινε’’ και να κουβεντιάσουμε χωρίς να δείξουμε ταραχή και πρέπει να το διαβεβαιώσουμε πως θα ασχοληθούμε με το θέμα».

«Υπάρχει ένα άλλο όνειρο μου…»

Τέλος μίλησε για το νομοσχέδιο σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο οποίο η ίδια ήταν εισηγήτρια, ένα νομοσχέδιο «ευεργετικό για τα δικαιώματα των γυναικών», όπως τόνισε η ίδια.

«Υπάρχει ένα άλλο ονειρό μου και σχετίζεται με μια πρόταση που θέλω να καταθέσω στον πρωθυπουργό και έχει να κάνει με πολιτικές στήριξης της τρίτης ηλικίας» ήταν η τελευαία φράση της κυρίας Ράπτη λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγορεύει τη χορήγηση βίζας σε άτομα που «υπονομεύουν τη δημοκρατία στη Γεωργία»
13 Δεκεμβρίου, 2024
Εκστρατεία του υπουργείου Υγείας για την οδική ασφάλεια σε συνεργασία με βενζινοπώλες
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γερμανία: Εμφανίστηκαν αγνώστου προέλευσης drones πάνω από στρατιωτική βάση
13 Δεκεμβρίου, 2024
Δένδιας: Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία
13 Δεκεμβρίου, 2024
Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η παραίτηση του ΔΣ δεν σημαίνει παύση πληρωμών
13 Δεκεμβρίου, 2024
Σταϊκούρας: Το πόρισμα για τα Τέμπη αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γκύζη: Ξυλοκόπησε την μητέρα του, την περιέλουσε με πετρέλαιο και προσπάθησε να την κάψει
13 Δεκεμβρίου, 2024
Ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων
13 Δεκεμβρίου, 2024
Gukesh Dommaraju: Ο 18χρονος έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι
13 Δεκεμβρίου, 2024
Βίντεο από τη δράση της συμμορίας των πολεοδόμων
13 Δεκεμβρίου, 2024