Ελένη Γιγή-Λαγοπούλου: Τι προκαλεί την ηπατίτιδα στα παιδιά – Τα ύποπτα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

H υπεύθυνη του Ηπατολογικού Ιατρείου της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ και Επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας–Ηπατολογίας, Ελένη Γιγή-Λαγοπούλου, μίλησε στο tv100 και το «Check in στα γεγονότα» για τα κρούσματα ηπατίτιδας, τι την προκαλεί, ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης

Όπως ανέφερε η γνωστή επιστήμονας έχουν αποκλειστεί οι γνωστές ηπατίτιδες. «Υπάρχει κάποια ηπατίτιδα, ενδεχομένως ιός που προκαλεί αυτή την οξεία βλάβη στα παιδιά και έχουν αυτή την εικόνα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα συμπτώματα

Η κυρία Γιγή-Λαγοπούλου μιλώντας για τα συμπτώματα είπε ότι αυτά που εμφανίζονται σήμερα στα παιδιά είναι:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Μπορεί να αλλάξει το χρώμα τους, να γίνει πιο κίτρινο
  • Φαγούρα
  • Πιο σκούρα ούρα
  • Πιο ανοιχτόχρωμα κόπρανα

Σημείωσε επίσης πως δεν φαίνεται να παρουσιάζουν πυρετό.

Σχετικά με τη διάγνωση έκανε γνωστό πως τη συγκεκριμένη βλάβη στο ήπαρ μπορούν να δείξουν και απλές εξετάσεις αίματος.

Κορονοϊός και εμβόλια

Η υπεύθυνη του Ηπατολογικού Ιατρείου της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν σχετίζεται η ηπατίτιδα με τον κορονοϊό ή τα εμβόλια, τόνισε πως «από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση καθώς στα περιστατικά που εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κανένα από τα παιδιά δεν είχε εμβολιαστεί».

Σχετικά με τη νόσηση σημείωσε ότι «κάποια παιδιά είχαν νοσήσει και άλλα όχι, άρα δεν μπορεί να γίνει συσχέτιση».

Θεραπεία

«Αν εξακριβωθεί πως είναι κάποιος ιός, αποκλείεται να έχουμε άμεσα κάποια θεραπεία στοχευμένη», ανέφερε η κυρία Λαγοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Θα έχουμε μέτρα πιο πολύ υποστηρικτικά, δηλαδή καλή ενυδάτωση, καλή σίτιση του παιδιού κλπ».

«Στην ακραία περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο και γίνουν πολύ σοβαρά, η μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση», πρόσθεσε.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Τέλος η σημείωσε πως «ακόμη δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τα περιστατικά αυτά πάντα υπάρχουν, απλά είναι λίγο πιο αυξημένα σε σχέση με τις άλλες χρονιές».

«Το θετικό μήνυμα που έχουμε να δώσουμε είναι πως κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν κατέληξε και μάλιστα τα περισσότερα επανήλθαν από μόνα τους χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία», κατέληξε η κυρία Ελένη Γιγή-Λαγοπούλου.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε: