Ελίζα Βόζεμπεργκ στο newsique: «Απαιτείται μόνιμος μηχανισμός επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία»

Το σκεπτικό με το οποίο ζήτησε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιβάλει άμεσα αυστηρές οικονομικές κυρώσεις προς την Τουρκία, που θα πλήττουν, μάλιστα, τον πυρήνα της οικονομίας της, εξηγεί στο newsique η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, σημειώνοντας ότι «είναι ο μόνος τρόπος για να αντιληφθεί επιτέλους ότι οφείλει να αλλάξει πολιτική».

Όπως εκτιμά η κυρία Βόζεμπεργκ, το τελευταίο διάστημα αυξάνεται το αρνητικό κλίμα προς την Τουρκία στην Ε.Ε ακόμα και από δυνάμεις και πρόσωπα που μέχρι πρόσφατα είχαν θετική στάση έναντι της Άγκυρας.

Συνέντευξη στην Έλλη Τριανταφύλλου

 

Με παρέμβασή σας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητήσατε να προχωρήσει άμεσα η Ευρώπη στην επιβολή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων» και να μην επιτρέψει στην Τουρκία να κερδίσει χρόνο. Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι οι ηγέτες της Ε.Ε θα δώσουν μια ευκαιρία στον Ερντογάν, παραπέμποντας για αργότερα την όποια συζήτηση για κυρώσεις και εξαντλώντας τις πιέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Το θεωρείτε λάθος εκ μέρους της Ευρώπης;

Με την πρόσφατη παρέμβασή μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα της κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισα την ανάγκη άμεσης επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, που θα πλήττουν τον πυρήνα της οικονομίας της, ως το μόνο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιληφθεί επιτέλους ότι οφείλει να αλλάξει πολιτική. Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, που είχε προγραμματιστεί για 24/25 Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε για 1/2 Οκτωβρίου, θα τεθεί σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία άλλωστε δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εγκρίνει ομόφωνα ένα πλαίσιο κυρώσεων, που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Μπορέλ. Επιπρόσθετα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά την τελευταία συνεδρίασή του αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» ήταν ένα θετικό βήμα αλλά μόνο ένα πρώτο δείγμα από τα πολλά απτά δείγματα σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο, που οφείλει να δείξει η Τουρκία. Με αυτά τα δεδομένα και παρά την επικείμενη έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, θεωρώ ότι οι κυρώσεις πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι και μάλιστα απαιτείται ένας αυτόματος μηχανισμός, ο οποίος θα ενεργοποιεί την επιβολή κυρώσεων κάθε φορά που η Τουρκία θα απειλεί ή θα εκβιάζει την Ευρώπη προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της.

“Η αποχώρηση του «Oruc Reis» ήταν ένα θετικό βήμα αλλά μόνο ένα πρώτο δείγμα από τα πολλά απτά δείγματα σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο, που οφείλει να δείξει η Τουρκία”, σχολίασε η κυρία Βόζεμπεργκ.

Πόσες δυνατότητες έχει η Ελλάδα να αντισταθεί στις πιέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ για διάλογο;

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν πρόκειται να συζητήσει ούτε με απειλές ούτε υπό πίεση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης κατ’ επανάληψη έχει τονίσει χαρακτηριστικά «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων». Η απόσυρση του «Oruc Reis» ήταν ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα, όμως η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Έτσι μόνο θα δημιουργηθεί το απαραίτητο πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος, τον οποίο η Ελλάδα ουδέποτε αρνήθηκε. Όμως δεν γίνεται να λες ότι συνομιλείς ενώ απειλείς. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μοναδικό ανοιχτό ζήτημα με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και πιο συγκεκριμένα τη χάραξη ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την εξωφρενική ατζέντα που επιθυμεί να θέσει η Τουρκία. To κλίμα στην Ευρώπη είναι αρνητικό για την Τουρκία, ακόμα και από δυνάμεις ή προσωπικότητες που τα προηγούμενα χρόνια τηρούσαν μια πιο φιλική στάση προς την Άγκυρα, τονίζει σε συνέντευξή της στο Newsique η Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.

 

Ποιο είναι το κλίμα στην Ευρώπη για τη στάση Ερντογάν και τη σχέση του με την Ε.Ε;

Η συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι εκβιασμοί στο μεταναστευτικό, η εργαλειοποίηση των προσφύγων, το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και το πρόσφατο «λοκάρισμα» γαλλικού πλοίου από τουρκικές φρεγάτες έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη για τον Τούρκο Πρόεδρο. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και συνάδελφοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι κατά την προηγούμενη πενταετία τηρούσαν μία πιο φιλοτουρκική στάση, τώρα έχουν κάνει στροφή και εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην Τουρκία. Όμως ενώ το αρνητικό κλίμα είναι διάχυτο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε επίπεδο αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τηρείται μια πιο συγκρατημένη στάση εξαιτίας των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, που εξειδικεύονται, μεταξύ πολλών άλλων, στα 154 δισ. ευρώ των ετήσιων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, στα 110 δισ. ευρώ που έχουν δανείσει στην Τουρκία ευρωπαϊκές τράπεζες και στις μεγάλες επενδύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών στην Τουρκία.

 

“Η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά την εξωφρενική ατζέντα που επιθυμεί να θέσει η Τουρκία”

 

Στην Αθήνα φαίνεται ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το lockdown, με τους επιστήμονες να ζητούν εναγωνίως από τους πολίτες την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, Στις Βρυξέλλες, τί γίνεται με τα μέτρα; Καταγράφεται εκεί κύμα αρνητών μάσκας;

Η κρίση της πανδημίας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι αναμενόμενο να υπάρχουν κάποιοι οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, που αρνούνται τη χρήση μάσκας ή ακόμη και την ύπαρξη του κορονιού, επικαλούμενοι εξωφρενικές θεωρίες. Όμως η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου τηρεί τους κανόνες προστασίας και αυτό συμβαίνει και στις Βρυξέλλες, όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους και η επιτήρηση είναι ιδιαίτερα αυστηρή, καθώς το Βέλγιο εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από κορονοϊό την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βέλγιο με πληθυσμό αντίστοιχο της Ελλάδας έχει 10.000 νεκρούς, όταν στην Ελλάδα έχουμε 358. Ωστόσο η υποδειγματική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας στην πατρίδα μας δεν πρέπει να μας παρασύρει, γιατί ήδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα και ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει αυξανόμενος και εμπνέει ανησυχία. Η κυβέρνηση λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας με βάση πάντα τις συμβουλές των ειδικών, όμως δεν αρκεί να αποφασίζονται μέτρα αλλά και να εφαρμόζονται πιστά από όλους μας. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε το lockdown και τις εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειές του για την κοινωνία και την οικονομία.