Ελλάδα και Τουρκία «έκλεισαν» τον τέταρτο γύρο επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που «ανέβασε» τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις επακόλουθες τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων, φαίνεται πως οι δύο πλευρές θα έρθουν ξανά στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και επιβεβαιώνουν οι πηγές πληροφόρησης του OnAlert, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήρθε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για την διεξαγωγή του τέταρτου γύρου συνομιλιών.

Όπως αναφέρει η τουρκική πλευρά: «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας, συμφώνησαν σε έναν τέταρτο γύρο συναντήσεων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η ημερομηνία και άλλες λεπτομέρειες της προγραμματισμένης συνάντησης αναμένεται να καθοριστούν σύντομα».

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος, τρίτος γύρος διαβουλεύσεων σε στρατιωτικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2020 και είχε κινηθεί σε βασικούς άξονες βασικοί άξονες όπως:

  • η ενεργοποίηση της ανοιχτής γραμμής μεταξύ του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), στη Λάρισα και της τουρκικής διοίκησης τακτικής αεροπορίας, στο Εσκί Σεχίρ για την αποφυγή σοβαρής εμπλοκής στον αέρα του Αιγαίου,
  • η προσπάθεια επίλυσης πιθανών επεισοδίων στη μεθόριες περιοχές από τους τοπικούς διοικητές των μονάδων και
  • η τήρηση του μορατόριουμ στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και τις εθνικές επετείους.

Πηγή: onalert