Πυκνώνουν οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, στον ορίζοντα ανοίγονται κρίσιμες ημερομηνίες, με την Αθήνα να παραμένει σε απόλυτη εγρήγορση, διεθνοποιώντας διαρκώς τις θέσεις της, απέναντι στην παραβατικότητα της Άγκυρας.
Στον απόηχο των μηνυμάτων αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που εξέπεμψε η Ευρώπη, τα βλέμματα εστιάζουν:
- στη συνάντηση Μακρόν – Μέρκελ στις 20 Αυγούστου, κατά την οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
- στη λήξη της παράνομης τουρκικής Navtex στις 23 Αυγούστου
- στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 28 Αυγούστου.
Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει ο κατάλογος κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.
Ανυποχώρητος στις προκλητικές θέσεις και αξιώσεις του εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας, πάντως, προαναγγείλει την ημερομηνία τερματισμού των ερευνών στις 23 Αυγούστου.
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και να εμπλακεί πλήρως σε ευρύ διάλογο με την Ε.Ε.
Είναι επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, διεμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή τους στο Σάντο Ντομίνγκο, στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Ο Μάικ Πομπέο μάλιστα έκανε λόγο – μέσω Twitter – για συνάντηση που ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για δίκαιες θέσεις της Τουρκίας στην περιοχή, τόνισε πως η χώρα του ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα πως κάνει μαύρη προπαγάνδα.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα The Guardian καταγγέλλει την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο άρθρο που έχει τίτλο «Ο Ερντογάν είναι νταής και επικίνδυνος και η Ευρώπη τον αγνοεί με δικό της ρίσκο», ο γνωστός αναλυτής Σάιμον Τίσνταλ υποστηρίζει ότι η τουρκική επιθετικότητα συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Μιλά για ευρωπαϊκή αδράνεια έναντι του αυταρχισμού και της προκλητικότητας του Τούρκου προέδρου, εξαιρώντας τη σκληρή – όπως αναφέρει – στάση που κρατά ο Εμανουέλ Μακρόν.
H κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Χέιλ. Σύμφωνα με τη Λευκωσία, στη διάρκεια της συζήτησης, επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: ΕΡΤ