Έλληνες Μηχανοδηγοί: Φίλε επιβάτη, στήριξε τον αγώνα για ασφάλεια στον σιδηρόδρομο (video)

Με ένα πολύ δυνατό βίντεο που δημοσίευσαν στα social media αποφάσισαν οι Έλληνες Μηχανοδηγοί να ενημερώσουν το επιβατικό κοινό για την επερχόμενη απεργία των σιδηροδρομικών, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

Ένα βίντεο, όμως, εντελώς διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ολόκληρη μικρού μήκους ταινία. Μια ταινία η οποία δηλώνει -και, το κυριότερο, τεκμηριώνει πέρα από κάθε αμφιβολία- την αγωνία των μηχανοδηγών για την κατάσταση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, αφού (ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών) η ασφάλεια εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο. Κατά τη διάρκεια του βίντεο αποδομείται πλήρως η (βιαστική) πρώτη εκτίμηση της κυβέρνησης ότι το δυστύχημα ήταν απόρροια ανθρώπινου λάθους και μόνο, ενώ δίνεται έμφαση στην ενημέρωση της κοινωνίας και του επιβατικού κοινού για τους λόγους που καθιστούν τις κινητοποιήσεις επιβεβλημένες.

@ellhnesmixanodigoi

60 χρόνια δράσης και αγώνων: Φίλε επιβάτη, αυτές οι απεργίες σε αφορούν, στήριξε τον αγώνα των μηχανοδηγών για ασφάλεια στην εργασία και τις μεταφορές. #train #sidirodromos #μηχανοδηγοί #απεργία #μεταφορές #ασφάλεια #τεμπη

♬ original sound – Σωματείο Ελλήνων Μηχανοδηγών – Σωματείο Ελλήνων Μηχανοδηγών

 

Αναλυτικά, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Ελξης ΟΣΕ -μέσω του βίντεο- παρουσιάζει στο κοινό, πρώτα από όλα, τα εξώδικα που είχε στείλει προς όλους τους αρμόδιους πολύ πριν τη μοιραία νύχτα. Ήταν, ουσιαστικά, μια κραυγή αγωνίας εκ μέρους τους, που προειδοποιούσε, ξανά και ξανά, ότι επίκειται το μοιραίο. Δυστυχώς, κανείς δεν τους άκουσε. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, με τρεις εξώδικες δηλώσεις τους προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΣΕ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) οι μηχανοδηγοί είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για την έλλειψη ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο:

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 ζητούσαν την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και της ασφάλειας κυκλοφορίας η οποία καθιστούσε άκρως επικίνδυνη την πραγματοποίηση δρομολογίων, όπως αποδείχθηκε από δύο συμβάντα (εκτροχιασμός στις Σέρρες, σύγκρουση αμαξοστοιχίας με μηχάνημα του ΟΣΕ στον Δομοκό).
Στις 2 Μαρτίου 2022 ζητούσαν την άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και της ασφάλειας του δικτύου και ενημέρωναν ότι η πραγματοποίηση των δρομολογίων ήταν άκρως προβληματική.
Στις 31 Οκτωβρίου 2002 εξέφραζαν εκ νέου την αγωνία τους, αφού η κάκιστη κατάσταση της υποδομής είχε ως συνέπεια 3 εκτροχιασμούς σε διάστημα δύο μηνών.

Στο βίντεο παρουσιάζεται και η τότε απάντηση του ΟΣΕ στα εξώδικα, στην οποία γίνεται λόγος για «αυθαίρετες εκτιμήσεις και ανακρίβειες», με στόχο«τη δημιουργία εντυπώσεων» και για «λόγους σκοπιμότητας» (!). Σήμερα, 57 νεκρούς μετά, η υπενθύμιση των κατάπτυστων αυτών απαντήσεων προκαλεί ανατριχίλα… Ακολουθεί η αλήστου μνήμης δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος στην Εξεταστική Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι τα εξώδικα δεν έλεγαν ότι ο σιδηρόδρομος δεν είναι ασφαλής, αλλά ότι…υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας (!).

Ενδεικτικές, πάντως, των απόλυτα υπαρκτών ευθυνών είναι οι δηλώσεις του Νίκου Παπασπύρου, αν. καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, που επίσης φιλοξενούνται στο βίντεο (από το ντοκιμαντέρ του Mega για τα Τέμπη), σύμφωνα με τις οποίες όταν μία αρχή δεν λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα επιμέλειας, ενώ έχει ήδη ενημερωθεί για τους κινδύνους, τίθεται ζήτημα διερεύνησης ενδεχόμενου δόλου.

Οι μηχανοδηγοί αναδεικνύουν, στη συνέχεια, το γεγονός πως -παρότι δόθηκε υπόδειγμα 1001 σε μηχανοδηγό στις 13 Σεπτεμβρίου 2024-, και πάλι βρέθηκανδύο τρένα στην ίδια γραμμή. «Η σωτήρια αντίδραση του μηχανοδηγού απέτρεψε τη μετωπική, τα συστήματα ασφαλείας αποτρέπουν το ανθρώπινο λάθος», σημειώνεται με έμφαση.

Στις κατηγορίες που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι κύριοι Ρετσινάς (πρώην διευθυντής ασφάλειας ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και Ζηλιασκόπουλος, οι μηχανοδηγοί σημειώνουν με νόημα ότι ο μεν πρώτος, αν και συνταξιούχος, επέστρεψε ως Σύμβουλος Ασφαλείας στη Hellenic Train, ο δε δεύτερος τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος στην ίδια εταιρεία. «Τους εμπιστεύεστε;», είναι το ερώτημα που θέτουν οι μηχανοδηγοί στο επιβατικό κοινό.

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Ελξης ΟΣΕ, μέσω του βίντεο, εξηγεί στο επιβατικό κοινό ότι οι αγώνες του Σωματείου αφορούν σε ολόκληρη την κοινωνία, στους ανθρώπους οι οποίοι -δυστυχώς- κινδυνεύουν λόγω της τραγικής ανικανότητας του κράτους και της Hellenic Train να διασφαλίσουν ασφαλείς μεταφορές. «Οι μηχανοδηγοί θέλουν να κυκλοφορούν τα τρένα με ασφάλεια», τονίζουν.

Οι Έλληνες μηχανοδηγοί εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα, παρουσιάζουν -με έναν πολύ εντυπωσιακό χάρτη- πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα μας στις σιδηροδρομικές μεταφορές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και κλείνουν το βίντεο με ένα κάλεσμα που αφορά σε όλους τους Έλληνες:

«Φίλε επιβάτη στήριξε τον αγώνα των μηχανοδηγών για ασφάλεια στην εργασία και τις μεταφορές».