Πλαισιωμένος από υπουργούς της κυβέρνησης και αμέσως μετά την ιστορικής σημασίας υπογραφή που αφορά τον ενεργειακό αγωγό «East Med» για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με τη γείτονα μονίμως ν’ αμφισβητεί και ν’ απειλεί με διάφορους τρόπους, τη στιγμή, μάλιστα, που για πολλούς λόγους βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Η είδηση για τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες για το F-35, μόνο αρεστή δεν είναι στην Αγκυρα η οποία έχει φτάσει στην αποπομπή από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς. Η δε σκέψη τα επόμενα χρόνια να πετούν αυτά τα αεροσκάφη με την γαλανόλευκη, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει στο Τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο.
Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και μέρες τη θέση πως, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, το αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 προκρίνεται για ν’ αλλάξει σελίδα η Πολεμική μας Αεροπορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν βρέθηκε στο Ελληνικό επιτελείο, όπως λένε ανώτατες πηγές, δεν ήταν λίγα εκείνα που ρώτησε για τα F-35. Οι αρμόδιοι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είχαν κρύψει την απαίτηση για νέο όπλο, εξηγώντας πόσο σημαντική προσθήκη είναι η 5η γενιά μαχητικών.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση υλοποιεί προγράμματα για τις Ενοπλες Δυνάμεις που είχαν προηγηθεί των εθνικών εκλογών. Μπορεί τώρα να ψηφίστηκαν από τη Βουλή τα F-16, η FOS για τα Mirage, οι τορπίλες των υποβρυχίων. Ακόμη κι όταν έρθει η στιγμή για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ και δοθούν τα χρήματα, η προεργασία είχε γίνει νωρίτερα. Βέβαια, η απόφαση για να «ξεκολλήσει» η υπάρχουσα κατάσταση θ’ ανήκει εξ ολοκλήρου στον υπουργό εθνικής άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Πηγή: HellasJournal