Ελληνικός Χρυσός: Επενδύσεις με θετικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία που αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, υλοποιεί μια από τις εμβληματικότερες επενδύσεις στη χώρα, με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της, η Ελληνικός Χρυσός εναρμονίζει τη λειτουργία της με τις Αρχές Υπεύθυνης Μεταλλευτικής, ενσωματώνοντας τα ESG κριτήρια στην καθημερινή της πρακτική. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία εφαρμόζει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητάς της, το οποίο αποτελείται από ένα σύνολο προτύπων που καθοδηγούν τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας

H επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομίας έχοντας αποφέρει έως σήμερα περί τα €394 εκ. έσοδα για το ελληνικό κράτος, ενώ στηρίζει διαχρονικά την ελληνική αγορά μέσα από την προμήθεια εγχώριων πρώτων υλών και υπηρεσιών, όπου μόνο τη διετία 2019-2020, οι δαπάνες αυτές άγγιξαν τα 13 εκατ. ευρώ, τροφοδοτώντας με σημαντικό τζίρο τις επιχειρήσεις στην περιοχή. Επιπρόσθετα, η εταιρεία αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, απασχολώντας σήμερα περισσότερους από  1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, σε σταθερές, ποιοτικές και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με το 84% των εργαζομένων να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε στην αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας, που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020.

Σταθερά πρεσβευτής τοπικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας

Ως ενεργό μέλος της κοινωνίας που τη φιλοξενεί, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και σχεδιάζει δράσεις και έργα που ικανοποιούν τις ανάγκες της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Απολογισμό Βιωσιμότητας για το διάστημα 2019-20 που δημοσίευσε η εταιρεία, μεταξύ άλλων, προχώρησε στη κάλυψη των εξόδων παροχής ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, ενώ συνέχισε για 4η συνεχόμενη χρονιά το καινοτόμο πρόγραμμα ρομποτικής, σε συνεργασία με την Eduact που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον, αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη.

Εντός του 2021, η Ελληνικός Χρυσός συνέχισε τις επενδύσεις στον δήμο Αριστοτέλη, υλοποιώντας έργα και δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας συνολικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά προχώρησε στην αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας, που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020, ενώ δίνοντας βαρύνουσα σημασία στη νέα γενιά και τον τομέα της εκπαίδευσης, ανέλαβε την ανακαίνιση 7 σχολείων της περιοχής και εγκατέστησε σύστημα φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του δήμου Αριστοτέλη.

Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε ακόμα ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη της μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία ένα νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών, με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.

Τέλος, συνεργάστηκε με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ παράλληλα στάθηκε δίπλα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, αντικαθιστώντας τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων που επιχείρησαν στις φονικές δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, ότι η εταιρεία το 2021 υλοποίησε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα στον Δήμο Αριστοτέλη συνολικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, σχεδιάζει εμβληματικές επενδύσεις περί των 70 εκ. ευρώ, σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης που θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές της περιοχής.

H Ελληνικός Χρυσός υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη της μεταλλευτική δραστηριότητα.

 

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Ελληνικός Χρυσός μπορείτε να ανατρέξετε στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας που θα βρείτε διαθέσιμη στο www.hellas-gold.com.