Ελληνοτουρκικά: Αυτά ζητά η Άγκυρα – Τι απαντά η Αθήνα

Ενα εν μέρει δίκαιο μάθημα για την Ευρώπη, χαρακτηρίζει η Handelsblatt την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφού όπως σημειώνει στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει εδώ και καιρό καμία κοινή γραμμή για τα καμώματα του Ερντογάν.

Το μήνυμα Ερντογάν με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν ένα σαφές μήνυμα ισχύος. Στην Αθήνα επαναβεβαίωσε την απουσία διάθεσης υποχωρήσεων δυναμιτίζοντας τις δυνατότητες διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό, ούτε ευρωτουρκικό ζήτημα, αλλά διεθνές θέμα και ως τέτοιο δηλώνει ότι θα πιέσει για να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ».

Ψηλά στη διπλωματική ατζέντα βρίσκεται η προγραμματιζόμενη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στην Αθήνα στις 21 Ιουλίου αλλά και της Ισπανίδας ομολόγου του Αράντσα Γκονσάλες στις 28 Ιουλίου η οποία πριν θα βρεθεί στην Τουρκία.

Η Γερμανία είναι από τις χώρες που διατηρούν ισχυρά συμφέροντα στην Τουρκία με τον ρόλο του Βερολίνου να ενισχύεται και λόγω της γερμανικής προεδρίας της EE. Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν εκτενώς.

Η ελληνική διπλωματία ωστόσο συνεχίζει και μαραθώνιο επαφών με στόχο την ενίσχυση των συμμαχιών την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τις τουρκικές κινήσεις και την αναζήτηση τρόπων κινητοποίησης
τόσο της EE και του OHE αλλά και άλλων χωρών που αναγνωρίζουν την τουρκική παραβατικότητα απέναντι στις κινήσεις της Αγκύρας που ακολούθησαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι κυρώσεις που θα στριμώξουν την Αγκυρα είναι κεντρικός στόχος σε κάθε διπλωματική επαφή τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση Ερντογάν
επαναλαμβάνει διαρκώς τις προθέσεις της για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι κινήσεις καταδίκης του τουρκολιβυκού μνημονίου στο πλαίσιο του OHE με την Αθήνα να συνυπογράφει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν ρηματική διακοίνωση στην οποία ζητείται να μην εγγραφεί στα Ηνωμένα Εθνη.

Ο Δένδιας προγραμματίζει σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», επαφές με το σύνολο των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ενημέρωσή τους και την κατανόηση της ανάληψης δράσεων κατά της τουρκικής επιθετικότητας Επαφές σχεδιάζονται επίσης με βαλκανικές χώρες καθώς και διατήρηση του διαλόγου με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και τα αραβικά κράτη Ψηλά στους στόχους της Αθήνας, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι είναι και η βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα και η διάλυση των όποιων σύννεφων έχουν εμφανιστεί.

Στη διπλή μάχη της Αθήνας τόσο απέναντι στις αποφάσεις για την Αγία Σοφία όσο και στις προκλήσεις σε Αιγαίο Ανατολική Μεσόγειο και Μεταναστευτικό, η Τουρκία επιμένει να δηλώνει υπέρ ενός διαλόγου στα μέτρα της στον οποίο επιχειρεί να ανοίξει σειρά ζητημάτων.

Με τη λογική όλα στο τραπέζι τουρκικές πηγές καλούν εμμέσως την Ελλάδα σε προσφυγή στο Διεθνές
Δικαστήριο της Χάγης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ή σε διμερή διαπραγμάτευση, ενώ παράλληλα καθιστούν σαφείς τις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε όσα θεωρούν δικαιώματά τους.

Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»