Ελληνοτουρκικά: Αυτό είναι το «βρόμικο» σχέδιο του Ερντογάν

Ενα «βρόμικο» σχέδιο με το οποίο ο σουλτάνος προσπαθεί να γκριζάρει ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και να πετύχει διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών προς όφελος της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σχέδιο αυτό είναι κομβικής σημασίας για τον Ρε τζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς θέλει να σύρει την Ελλάδα σε μια διαπραγμάτευση χωρίς περιορισμούς και για να το πετύχει απειλεί με νέα Ιμια, όπως γράφει η «Realnews».

Η αποστολή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία πολεμικών σκαφών και σε συνδυασμό με την κινητοποίηση ολόκληρου του τουρκικού στόλου αυτόν ακριβώς τον σκοπό είχε. Να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε υπεραντίδραση, να γίνει το ατύχημα και η Αθήνα να υποχρεωθεί να καθίσει στο τραπέζι μιας διαπραγμάτευσης κατά την οποία ένα μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων θα γινόταν εκ των πραγμάτων αποδεκτό.

Σε ανύποπτο χρόνο άλλωστε από τον Ιούνιο έως τις αρχές Ιουλίου οι κορυφαίοι της τουρκικής κυβέρνησης Τσαβούσογλου – Ακάρ, καλούσαν την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις απειλώντας σε περίπτωση άρνησης με γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης.

Η τακτική των Τούρκων να δημιουργούν θέματα όπως τις γκρίζες ζώνες για να τα βάλουν στη συνέχεια στο τραπέζι είναι γνωστή στην ελληνική διπλωματία και όχι μόνο. Εκείνο που έχει αλλάξει ωστόσο σε σχέση με το παρελθόν είναι πως ο Ερντογάν δεν επιδιώκει απλώς διαπραγματευτικά οφέλη αλλά έναν ηγεμονικό ρόλο για την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και μια συνολική διαπραγμάτευση ανάμεσα στις χώρες της περιοχής προκειμένου να επιβεβαιώσει αυτό τον ρόλο.

Αυτό είναι και το νόημα των πρόσφατων διαρροών από την Αγκυρα ότι προτίθεται να συγκαλέσει διάσκεψη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου για το θέμα των ενεργειακών πόρων. Στην πραγματικότητα επιδιώκει μια τετραμερή Τουρκίας, Ελλάδας, Λιβύης και Αιγύπτου που θα μοιράσει τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο – αν όχι ακριβώς όπως οραματίζονται οι Τούρκοι τη Γαλάζια Πατρίδα – ωστόσο σε κάθε περίπτωση σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Περισσότερα στην εφημερίδα «Real News»