Ελληνοτουρκικά: Ανησυχία στην Αθήνα για την ατζέντα Ερντογάν – Η Τουρκία θα επανέλθει

Την αναστολή των σεισμικών ερευνών νότια του Καστελόριζου ανακοίνωσε η Άγκυρα, ανοίγοντας παράλληλα θέμα έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Η Αθήνα χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, διάχυτος είναι ωστόσο ο προβληματισμός για την ατζέντα που θα θελήσει να επιβάλει η Τουρκία στις συνομιλίες.

Η ανακοίνωση από τον Ιμπραήμ Καλίν, στο όνομα του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία θα παγώσει τις έρευνες για γεωτρήσεις, έβαλε την σφραγίδα αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ωστόσο, την επόμενη της συνέντευξης Δένδια στο κεντρικό δελτίο του MEGA, έσπευσε να θέσει στο τραπέζι όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων της Τουρκίας που αναπτύσσεται στο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και στοχεύει στην κυπριακή ΑΟΖ και στην έμπρακτη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, μέσω του «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου και των νησιών, με το τουρκολυβικό μνημόνιο να συμπληρώνει το παζλ των διεκδικήσεων.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια με την Ισπανίδα ΥΠΕΞ

Την πρόθεση της Τουρκίας για διάλογο μετέφερε στον πρωθυπουργό, υριάκο Μητσοτάκη, και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών μια ημέρα μετά την επεισοδιακή συνάντησή της με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν εφησυχάζει η Αθήνα

Η Αθήνα δεν εφησυχάζει μπροστά στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Άγκυρας και το πάγωμα των ερευνών δεν μπορεί παρά να έχει ημερομηνία λήξης. Απόδειξη ότι η Τουρκία θα επανέλθει στις ακραίες ενέργειες στην περιοχή είναι η παράνομη NAVTEX επί ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων, επιχειρώντας να γκριζάρει την περιοχή επιδιώκοντας κοινές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Θέμα διαπραγματεύσεων ανοίγει η Άγκυρα

Πυκνές είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με την Άγκυρα να ανοίγει θέμα διαπραγματεύσεων.

Μόλις άρχισαν να αποσύρονται τα πρώτα ελληνικά πλοία από την περιοχή ενδιαφέροντος, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες από το Μπαρμπαρός νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Η έρευνα του τουρκικού πλοίου αφορά τα οικόπεδα 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δηλώνει ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Κοινή άσκηση ελληνικών F-16 με το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

Κοινή άσκηση πραγματοποίησαν ελληνικά F-16 με το αμερικανικό υπέρ-αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.

Στο πλαίσιο της άσκησης έγιναν και στρατιωτικά γυμνάσια, αποστολές σύνθετων επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή ελληνικών F-16.

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για την κλιμακούμενη στρατιωτική σύγκρουση στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Όσον αφορά στο ζήτημα των συγκρούσεων Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, ο κ. Πούτιν τόνισε τη σημασία της αποτροπής τυχόν δράσεων που συμβάλλουν στην κλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, στη συζήτηση των δύο ανδρών, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και την ένταση ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, ενώ αναφορές έγιναν και στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, και την κατάσταση κυρίως σε Συρία και Λιβύη.

Πληροφορίες MEGA