Ελληνοτουρκικά: Αποκαλύψεις από τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Άμυνας του Μητσοτάκη

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του ο ναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος επιμένει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ψάχνει εναγωνίως να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Άμυνας του πρωθυπουργού επαναλαμβάνει την τοποθέτησή του ότι δεν ξέρει αν κάνει έρευνες το Oruc Reis στην περιοχή, αλλά αντίθετα – όπως λέει – ήρθε για να προκαλέσει. «Το ενδιαφέρον του τουρκικού πλοίου δεν ήταν επιστημονικό. Είδα φωτογραφίες με απλωμένα καλώδια, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος της επίσκεψής του».

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους Γάλλους για εξοπλιστικά. «Δεν πιστεύω ότι η αγορά θα αγγίξει τα 10 δισ.. Θα υπάρξει αγορά Ραφάλ. Η ανάγκη για νέα εξοπλιστικά είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια. Μέγιστη ανάγκη να υπάρξουν αγορές και στο ναυτικό» δήλωσε.

«Αν δεν πάμε στη Χάγη τι άλλο μπορεί να γίνει;» αναρωτήθηκε με νόημα ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Άμυνας του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας: «Στο τέλος εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί θερμό επεισόδιο. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει που το πάει ο Ερντογάν και δεν παίζει το παιχνίδι του. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη οδό πριν της Χάγης. Το θέμα είναι με ποια ατζέντα θα πάμε στη Χάγη».

Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει απασφαλίσει όμως η Ελλάδα επιμένει ότι το μόνο αντικείμενο είναι τα όρια των θαλασσίων ζωνών. «Ο Ερντογάν περπατάει στο χείλος του γκρεμού και δεν τον νοιάζει να μας πάρει μαζί. Είναι ένα παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας», τόνισε ο ναύαρχος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραίτησής του, είπε ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα από όσα έχει κάνει. «Όσοι ασχολούνται με τα κοινά, πρέπει να έχουν πάντα έτοιμη την παραίτησή τους», είπε χαρακτηριστικά.