Ελληνοτουρκικά: Απόλυτη ετοιμότητα – Η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας

Ανοιχτός σε προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα εθνικά θέματα εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα των τετ α τετ συναντήσεων με τους κ. Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Βελόπουλο και την κυρία Φώφη Γεννηματά, ενώ φέρεται να προέβη σε βάθος ενημέρωση των συνομιλών του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς – τους κ. Κουτσούμπα και Βαρουφάκη θα δει σήμερα – έγινε μακρά ανταλλαγή απόψεων, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εκτίμησε ότι όλες οι ενδείξεις ενισχύουν την πιθανότητα εκτόνωσης της έντασης το επόμενο διάστημα, με την επιφύλαξη που άπαντες διατηρούν λόγω της εκρηκτικής προσωπικότητας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, τους συνομιλητές του ότι σε περίπτωση που ο Ερντογάν περάσει “την κόκκινη γραμμή” η απάντηση θα είναι ακαριαία και στιβαρή.

Η πιθανότητα απομάκρυνσης ενός θερμού επεισοδίου, η οποία, κατά την κυβέρνηση, αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, συνδέεται με τη σθεναρή βούληση που έχει επιδείξει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η επικεφαλής της προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε κ. Αγγελα Μέρκελ, η οποία έχει εξαντλήσει τις πιέσεις προς τον Τούρκο πρόεδρο, με το επιχείρημα ότι αν υλοποιήσει την προαναγγελθείσα Navtex θα θέσει σε σοβαρή περιπέτεια τη σχέση της χώρας του με την Ε.Ε, η οποία ούτως ή άλλως είναι διαταραγμένη. Το χθεσινό, υψηλών τόνων μήνυμα Μακρόν και η προαναγγελία ανάληψης πρωτοβουλίας για Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, είναι ενδεικτική των αντιδράσεων που ήδη υπάρχουν και αναμένεται να κορυφωθούν σε περίπτωση που ο Ερντογάν τραβήξει το σκοινί.

Παρά τις εκτιμήσεις για πιθανή αποκλιμάκωση της έντασης, πάντως, η Αθήνα παραμένει σε κατάσταση απόλυτης επιφυλακής, με σχεδόν ολόκληρο τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.

Παράλληλα με την ετοιμότητα σε στρατιωτικό επίπεδο, η Αθήνα ενεργοποιεί όλες τις συμμαχίες.

Εκτός από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρό σήμα στήριξης ήλθε για πρώτη φορά χθες από το State Department που κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τον σχεδιασμό για επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση αλλά και από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που επανέλαβε πολύ συγκεκριμένα ότι και το Καστελόριζο όπως όλα τα νησιά έχουν πλήρη επήρρεια σε θαλάσσιες ζώνες ακριβώς όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην ακουμπήσει ο Ερντογάν την ελληνική υφαλοκρηπίδα» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα, προσθέτοντας ότι αν ο Τούρκος πρόεδρος παραβεί την “κόκκινη γραμμή” τότε θα λάβει άμεσα την απάντηση.

Τα βλέμματα όλων παραμένουν στο τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, που παραμένει αγκυροβολημένο ανοικτά της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου τις τελευταίες μέρες.

Ωστόσο, ανώτερες στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι παρά τις ενδείξεις για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση, το επόμενο τριήμερο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η «φιέστα» του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά, όπου έχει στήσει ένα μεγαλοπρεπές σόου για να προκαλέσει το συναίσθημα των Χριστιανών, ενώ η σημερινή μέρα είναι και η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί.