Ελληνοτουρκικά: «Είμαστε σε κατάσταση μεγάλης έντασης – Τι περιμένουμε από την Τουρκία»

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια περίοδο έντασης η οποία δεν θα μας οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων αλλά η Τουρκία έχει στην φαρέτρα της εργαλεία, τα οποία μπορεί να τα βγάλει από εκεί και να επιχειρήσει να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική πλευρά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Αμερικανικού Κολεγίου Κωνσταντίνος Φίλης.

Αναφέροντας μερικά από τα «εργαλεία» τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία για να ανεβάσει περαιτέρω τους τόνους, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για τουρκικά ερευνητικά σκάφη, όπως το Ορούτς Ρέις ή κάποιο πλωτό γεωτρύπανο να πηγαίνει ακόμα και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ μπορεί, πρόσθεσε, να δούμε και απόπειρα ενεργοποίησης του τουρκολιβυκού συμφώνου, αύξηση των μεταναστευτικών ροών και ένταση ανάμεσα στα λιμενικά.

«Βλέπουμε ήδη μαχητικά τουρκικά να πετούν οπλισμένα πάνω από ελληνικά νησιά. Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί σε δυστύχημα. Όλα αυτά από μόνα τους καταδεικνύουν ότι ενδέχεται να μπούμε σε μια περίοδο έντασης που ναι μεν δεν θα μας οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο ή σε απόπειρα κατάληψης ελληνικής βραχονησίδας, αλλά θα είναι πάρα πολύ σοβαρό και εντελώς αχρείαστο».

Είμαστε αδιαμφισβήτητα σε μια κατάσταση μεγάλης έντασης, υποστήριξε ο κ. Φίλης, η οποία προς το παρόν παραμένει ρητορικού χαρακτήρα, όμως συνοδεύεται από κινήσεις επί του πεδίου κυρίως στο ζήτημα των παραβιάσεων. Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να διαχωρίζεται το τι συνιστά προκλητικότητα και τι επιθετική δήλωση. «Λέμε ότι οτιδήποτε προέρχεται από πλευράς Τουρκίας συνιστά πρόκληση. Είναι ένα πράγμα μια προκλητική δήλωση, όπως του Μπαχτσελί, μια επιθετική δήλωση και ενέργεια όμως είναι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών που περνάει στο όριο της επιθετικότητας, το ξεπερνάει και έχει αρχίσει να γίνεται αναθεωρητική» σημείωσε ο κ. Φίλης. Όσο αφορά την υβριδική απειλή, αυτή μπορεί να εννοείται ως μια κυβερνοεπίθεση, μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας με κάποιους τρόπους, ακόμα και με μια προπαγάνδα μέσω Τουρκίας κατά τα πρότυπα της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Έτοιμη για «απαντήσεις» η Αθήνα: Βγήκε στο Αιγαίο ο πολεμικός στόλος

Αυξημένη είναι η κινητικότητα των ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς το υδρογραφικό Τσεσμέ βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, όπως κατέγραψε η κάμερα του Star.

Ακραία τουρκική προκλητικότητα στη Λήμνο κατέγραψε ο απεσταλμένος στην περιοχή ο Λάμπρος Δεμερτζής.

Έντονη είναι η παρουσία των ελληνικών, πολεμικών πλοίων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, που περιπολούν από τον βορρά μέχρι τον νότο. Όπως κατέγραψε η κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star και ο Λάμπρος Δεμερτζής ανοιχτά του Άι Στράτη, ναρκαλιευτικό που βρίσκεται στο κεντρικό Αιγαίο, επιτηρεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Σημειώνεται ότι νότια, προς τη Σκύρο, βρίσκεται εντός διεθνών υδάτων το τουρκικό Τσεσμέ, το οποίο παρακολουθεί στενά το πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό σώμα.

Οι Τούρκοι «ανεβάζουν το θερμόμετρο» με δύο παράνομες NAVTEX

Με δυο παράνομες NAVTEX σε Αλεξανδρουπολη και Καστελοριζο οι Τουρκοι προσπαθουν να ανεβάσουν το θερμόμετρο στο Αιγαίο. Ωστοσο, οι τουρκικές προκλήσεις δεν κάμπτουν στο ελάχιστο το ηθικό των Ελλήνων στα ακριτικά νησιά.

Όπως κατέγραψε ο απεσταλμένος του Star στη Λήμνο, Λαμπρος Δεμερτζης, η έντονη κινητικότητα στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τουρκική ακταιωρός κινείται στα θαλάσσια σύνορα, βορειοανατολικά της Λέσβου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Όμως το πλωτό της ελληνικής ακτοφυλακής παρακολουθεί την κάθε τους κίνηση, όπως φαίνεται στις αποκλειστικές εικόνες του Star.

Ακραία τουρκική προκλητικότητα στη Λήμνο

Οι Τούκοι στην περίπτωση της Λήμνου έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Στο παρελθόν με παράνομη ΝΟΤΑΜ ειχανδεσμεύσει το ακρωτήρι Αγία Ειρήνη, που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορούσαν να βομβαρδίσουν μέρος του νησιού.

Οι Λήμνιοι ακούνε σχεδόν καθημερινά τους ήχους των τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τα αφτιά τους όμως δεν ιδρώνουν.

Όπως λένε οι κάτοικοι του νησιού, είναι συνηθισμένοι όλα αυτά τα χρόνια από τις προκλήσεις των Τούρκων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Υεμένη: Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα (video)
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Le Parisien: Ο Ιρανός κατάσκοπος που «κάρφωσε» στο Ισραήλ τη θέση του Νασράλα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Άγιοι Ανάργυροι: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της δολοφονημένης Κυριακής Γρίβα – «Η ζωή μου έχει σταματήσει στην 1η Απριλίου»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων – Σε επιφυλακή δήμοι και Πυροσβεστική Υπηρεσία
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον εβδομαδιαίο απολογισμό του Πρωθυπουργού: «Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη πρέπει να λάβει σύντομα τέλος»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Μήνυμα 112 για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο στην περιοχή Ροζενά – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Θρήνος για το 19χρονο παλικάρι που έχασε τη ζωή του από την ανατροπή μηχανήματος – Εσπευσμένη διακομιδή του 20χρονου συνεπιβάτη στο ΠΑΓΝΗ
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Καταρρακώθηκα ως άνθρωπος για όλα όσα με κατηγορούν – Έχω στα χέρια επιστολές «συγγνώμης»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Χειροπέδες σε 20χρονο που ξυλοκόπησε την 17χρονη σύντροφό του στην Κοζάνη – Μεταφέρθηκε με τραύματα στο νοσοκομείο
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Ρέθυμνο: Χωρίς τις αισθήσεις του χειριστής μηχανήματος μετά από εκτροπή εκσκαφέα
29 Σεπτεμβρίου, 2024