Ελληνοτουρκικά: «Έκπληξη» στην… έκπληξη της Ελλάδας στον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος «υπόσχεται πολύ καλά νέα στον λαό του, αύριο Παρασκευή» και η Αθήνα ετοιμάζεται να του κάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα έκπληξη, στην περίπτωση που η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στις 27-28 Αυγούστου δεν αποφασίσει τη λήψη κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας, όπως επιμόνως ζητούν Ελλάδα και Κύπρος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει κλίμα αναμονής και συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την Τουρκία.

Αλλωστε, οι τελευταίες δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου, συνηγορούν υπέρ αυτής της εξέλιξης. Από την άλλη πλευρά, δεν παραγνωρίζουν τη στάση της Γερμανίδας Καγγελαρίου Μέρκελ, η οποία εξαντλεί τις προσπάθειες προκειμένου οι δύο χώρες να οδηγηθούν στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της ΄Εκτακτης Συνόδου Κορυφής, κυβέρνηση και υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το Newsique, στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια έχει συζητηθεί ακόμα και το ενδεχόμενος απειλής για βέτο από την Αθήνα σε βάρος της Λευκορωσίας, ως μέτρο πίεσης της Ε.Ε για λήψη δραστικών μέτρων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Αποφάσεις για το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο.

-Ad-