Ελληνοτουρκικά: «Φωτιά» ο Σεπτέμβριος – Ο Ερντογάν μπορεί να…φτάσει σε Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ μετά την παρέμβαση Μέρκελ για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν τηρεί στάση αναμονής για το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις. Εντούτοις μήνας σημαντικών εξελίξεων θεωρείται ο Αύγουστος.

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες παγώματος των ερευνών του τουρκικού πλοίου Ορούτς Ρέις για ένα μήνα, είπε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί: «Εφόσον πάμε σε διαδικασίες διαλόγου να περιμένουμε για ένα διάστημα».

Η παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ για εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο απασχολεί σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ. Όπως σημειώνουν, μετά την επικοινωνία της Άγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν τηρείται στάση αναμονής στα σχέδια του Ορούτς Ρέις, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο μπροστά στο λιμάνι της Αττάλειας. Το Ορούτς Ρέις χθες εφοδιάστηκε με γερανό στη θέση που βρισκόταν και περιμένει εντολές για το αν και πότε θα ξεκινήσει έρευνες στην Ανατολική Μασόγειο.

Από μέσα Σεπτέμβρη η Άγκυρα θα μπορεί να ξεκινήσει έρευνες σε Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο

Κρισιμότατος όμως για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρείται ο Σεπτέμβριος και πιο συγκεκριμένα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, όταν και σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW αναμένεται νέος κύκλος αντεγκλίσεων και έντασης. Και αυτό, γιατί τότε ολοκληρώνονται οι 90 μέρες, διάστημα όπου βάσει της τουρκικής νομοθεσίας χρειάζεται να περάσει για να μπορεί να ξεκινήσει η αδειοδότηση των τεμαχίων που έκοψε η Τουρκία βάση του τουρκολυβικού συμφώνου. Έτσι από το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, η Τουρκία θα μπορεί να δώσει άδειες για να ξεκινήσουν ερευνες κοντά στην Κρήτη,τη Ρόδο και την Κάρπαθο.