Με ψυχραιμία αλλά και μέγιστη επαγρύπνηση παρακολουθεί η Αθήνα τη νέα προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία καλλιεργείται από την Αγκυρα μετά τη συμφωνία Ελλάδος -Αιγύπτου, η οποία έχει ενοχλήσει έντονα τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Την Παρασκευή το βράδυ, μάλιστα, η κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας από την πλευρά της Ελλάδος εντάθηκε μετά από “πληροφορίες” που διακινούνταν σε τουρκικά ΜΜΕ και social media περί εξόδου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο κα.
Παρ ότι η νύχτα κύλησε χωρίς απρόοπτα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ενώ εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια και τους τρόπους αντίδρασης.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι μετά την υπογραφή του ελληνο-αιγυπτιακού μνημονίου, με το οποίο ουσιαστικά ακυρώνεται το παράνομο τουρκο-λιβυκό, ξεκινά μια νέα περίοδος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία μπορεί να είναι μακρά.
Ωστόσο, δίνουν μικρές πιθανότητες να επιλέξει τη θαλάσσια ζώνη που περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πιο κοντά στην Κρήτη, ενώ με μία τέτοια κίνηση, ανοίγει εστία έντασης και με την Αίγυπτο, κάτι που ενδεχομένως θέλει να αποφεύγει.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί το επόμενο, κρίσιμο διάστημα, είναι αν, πού και πότε ο Ερντογάν θα υλοποιήσει την απειλή του για άμεσες γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές που η Τουρκία, απολύτως αυθαίρετα και έξω από κάθε πρόνοια Διεθνούς Δικαίου, αμφισβητεί, αλλά και αν θα εκδηλωθεί νέα παρέμβαση από την Γερμανίδα Καγγελάριο Μέρκελ, προφανώς όχι στη λογική της “τιμωρίας” της Ελλάδας, όπως ζητεί ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά για το πάγωμα των σχεδίων του Σουλτάνου στην περιοχή.