Ελληνοτουρκικά: Η μεγάλη απειλή του Ερντογάν – «Αν χρειαστεί…»

«Δώσαμε ηχηρή απάντηση με το Kemal Reis, αν χρειαστεί θα ξαναδώσουμε» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο.

Νέες δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αποκάλυψε τι ειπώθηκε στη συνομιλία του με την Ανγκελα Μέρκελ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα ανέφερε: «Ελπίζω ότι η Μέρκελ είχε επικοινωνία με τον Μητσοτάκη μετά από εμένα. Ελπίζω να έφερε τον Μητσοτάκη στη γραμμή που μας είπε. Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του έως τις 23 Αυγούστου. Τα είπα όλα αυτά στην κ. Μέρκελ. Μας ζήτησε μετά τις 23 Αυγούστου και ως τις 28, και μετά από συμβουλές των συμβούλων, να “μαλακώσουμε” την κατάσταση. Η Μέρκελ είπε να αναπτύξουμε μια διαδικασία και εμείς συμφωνήσαμε. Το ίδιο συζητήσαμε με τον Σαρλ Μισέλ».

Σχολιάζοντας είδηση πως κάποιοι γάζωσαν με σφαίρες νεκροταφείο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανάφερε ότι αυτό δεν είναι θετικό σημάδι και πρόσθεσε ότι «τα αδέρφια μας δεν θα τα αφήσουμε μόνα, ούτε στη ζωή, ούτε στο θάνατο. Αυτό που χρειάζεται όταν έρθει η ώρα θα το πράξουμε».

Ο κ. Ερντογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναστείλει η Τουρκία τις διπλωματικές της σχέσεις με το Αμπού Ντάμπι και να ανακαλέσουν τον εκεί Πρέσβη τους, λέγοντας ότι «είμαστε δίπλα στον παλαιστινιακό λαό, δεν τον απογοητεύσαμε και δεν θα τον απογοητεύσουμε ποτέ».

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι τυχόν παρενόχληση του Ορούτς Ρέις θα έχει την απάντησή της. «Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί λογικά. Να μην προβούν σε ενέργειες παρενόχλησης του Ορούτς Ρέις. Θα πάρουν την απάντησή τους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο κ. Τσαβούσογλου μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του στη Βέρνη.

Και η Γαλλία, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποφύγει βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ και η ηγεσία των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) πραγματοποίησαν επιθεώρηση στη Ναυτική Διοίκηση και ενημερώθηκαν όσον αφορά τα πλοία του τουρκικού ναυτικού που συνοδεύουν το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις.

Σε δηλώσεις για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο προέβη σήμερα στην Τουρκία και ο Υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε συμφωνία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, τη χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει θέση στο διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι οι ενεργειακές δραστηριότητες της Τουρκίας είναι εντός διεθνούς δικαίου.