«Κερδίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στάση του Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά – «Ο Μητσοτάκης σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις»

Μία διάχυτη ικανοποίηση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και δεν είναι άσχετη με την δυναμική που ανέπτυξε η στάση του Αλέξη Τσίπρα γύρω από τα ελληνοτουρκικά.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός τελικώς σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις και προχώρησε σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την πίεση της παρέμβασης που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ζητώντας από τον Κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει άμεσα την εθνική αντιπροσωπεία και να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ μπροστά στις δραματικές εξελίξεις που δρομολογεί η κινητικότητα του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο με απειλή ερευνών ακόμη και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Για την Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε σε αδιέξοδο αφού φάνηκε πως την ώρα που η Άγκυρα κλιμάκωνε την επιθετικότητά της ο πρωθυπουργός δεν ασχολούνταν με αυτό το ζήτημα και άφηνε χώρο στην αντιπολίτευση να έχει τον πρώτο λόγο για την στάση που οφείλει να τηρήσει η ελληνική πλευρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλεύτηκε αυτό το κενό κι έδειξε ότι έχει και άποψη και προτάσεις για το πώς θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί την τουρκική επιθετικότητα: Να αποτρέψει το oruc reis να επιχειρήσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και να μην παγιδευτεί σε μία ατζέντα διαλόγου που θα έχει ως αντικείμενο την διευθέτηση θεμάτων που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Το γεγονός πως ο Αλεξης Τσίπρας επαναλαμβάνει πως η μοναδική διαφορά με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο κι ενδεχομένως να αποτελεί μία μορφή προειδοποίησης προς την κυβέρνηση να μην δεχτεί ή σκεφτεί να βάλει στο τραπέζι ενός διαλόγου κι άλλα θέματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν πως η έλλειψη στρατηγικής για τα εθνικά θέματα της κυβέρνησης έγινε ορατή τα τελευταία 24ωρα και κατέδειξε την αδυναμία του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να επιβάλει ο ίδιος την ατζέντα και όχι να σύρεται από τις εξελίξεις όπως τις καθορίζει η Άγκυρα.