Ελληνοτουρκικά: Κρίσιμα 24ωρα – Η ημερομηνία «κλειδί» και τα πιθανά σενάρια

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 24-25 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει και το διάστημα που μεσολαβεί κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ηδη σε προσκήνιο και παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλες διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την αποσαφήνιση των προθέσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κυρίως την αποκλιμάκωση της έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Η Αθήνα αναμένει νέα πρωτοβουλία από την Καγκελάριο Μέρκελ, στα πλαίσια των προσπαθειών της γερμανικής προεδρίας για αποφυγή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας και επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ τις αμέσως επόμενες ώρες και μέρες αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Στόλντεμπεργκ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας κ. Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο νέος γύρος των επαφών Στόλτεμπεργκ αναμένεται πριν την συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσει τις θέσεις της Αθήνας έναντι της πρόταση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοικτή Γραμμή με το προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας, προκειμένου να κλειστεί νέο ραντεβού των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν, πριν την Σύνοδο των χωρών του Νότου, την Πέμπτη 10 του μηνός. Το νέο τετ α τετ, αν τελικώς πραγματοποιηθεί, θα είναι το επιστέγασμα των συνομιλιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Παρισιού για την ολοκλήρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας.

Ημερομηνία κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις θεωρείται το Σάββατο, 12/09, καθώς τότε λήγει η τουρκική Navtex. Οπως τονίζουν ενημερωμένες πηγές, αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν την ανανεώσει, τότε μπορεί να δρομολογηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρόκειται για ένα ασφαλές σήμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης.

Την μεθεπόμενη Τρίτη 15/9 λήγει η προθεσμία για τις άδειες γεωτρήσεων νοτίως της Κώ, Καρπάθου, Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης και την Πέμπτη 24/9 είναι η Σύνοδος Κορυφής, οπότε το επόμενο διάστημα θα είναι πυκνό σε επίπεδο διαβουλεύσεων και εξελίξεων.