Ελληνοτουρκικά: Κρίσιμα 24ωρα – Η ημερομηνία «κλειδί» και τα πιθανά σενάρια

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 24-25 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει και το διάστημα που μεσολαβεί κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ηδη σε προσκήνιο και παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλες διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την αποσαφήνιση των προθέσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κυρίως την αποκλιμάκωση της έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Η Αθήνα αναμένει νέα πρωτοβουλία από την Καγκελάριο Μέρκελ, στα πλαίσια των προσπαθειών της γερμανικής προεδρίας για αποφυγή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας και επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ τις αμέσως επόμενες ώρες και μέρες αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Στόλντεμπεργκ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας κ. Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο νέος γύρος των επαφών Στόλτεμπεργκ αναμένεται πριν την συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσει τις θέσεις της Αθήνας έναντι της πρόταση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοικτή Γραμμή με το προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας, προκειμένου να κλειστεί νέο ραντεβού των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν, πριν την Σύνοδο των χωρών του Νότου, την Πέμπτη 10 του μηνός. Το νέο τετ α τετ, αν τελικώς πραγματοποιηθεί, θα είναι το επιστέγασμα των συνομιλιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Παρισιού για την ολοκλήρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας.

Ημερομηνία κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις θεωρείται το Σάββατο, 12/09, καθώς τότε λήγει η τουρκική Navtex. Οπως τονίζουν ενημερωμένες πηγές, αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν την ανανεώσει, τότε μπορεί να δρομολογηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρόκειται για ένα ασφαλές σήμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης.

Την μεθεπόμενη Τρίτη 15/9 λήγει η προθεσμία για τις άδειες γεωτρήσεων νοτίως της Κώ, Καρπάθου, Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης και την Πέμπτη 24/9 είναι η Σύνοδος Κορυφής, οπότε το επόμενο διάστημα θα είναι πυκνό σε επίπεδο διαβουλεύσεων και εξελίξεων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Hράκλειο: Εδώ έπεσαν οι πυροβολισμοί έξω από το νυχτερινό κέντρο – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη
23 Φεβρουαρίου, 2025
Hellenic Train για Τέμπη: «Το ψυκτικό υγρό στον μετασχηματιστή η κύρια πηγή της πυρκαγιάς»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Καίτη Γκρέυ: «Εμφύλιος» στην οικογένεια για τη διαθήκη – Ο Φίλλιπος Ηλιάδης προτίθεται να κάνει προσβολή
23 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη ημεδαπός που είχε θέσει προς πώληση στο διαδίκτυο αρχαίο οξυπύθμενο αμφορέα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σύμη: Νέες σοκαριστικές συνομιλίες της 13χρονης με τον 15χρονο που σχεδίαζαν τη δολοφονία της μητέρας της – «Θα μαζέψω δύναμη να τη χτυπήσω με το μαχαίρι»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σαντορίνη: «Καμπανάκι» για κατολισθήσεις σε 5 περιοχές κρούουν οι ειδικοί επιστήμονες
23 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Παραμένει το ψύχος παρά τη μικρή άνοδο της θερμοκρασίας – Έρχεται βροχερή εβδομάδα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι της τραγωδίας
23 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Νέο εύρημα που δίνει απαντήσεις – Εξετάζεται «ύποπτη» αλλοίωση στον λάρυγγα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας – Διεξάγεται αγώνας δρόμου
23 Φεβρουαρίου, 2025