Ελληνοτουρκικά: Ο Δένδιας ενημερώνει τους ευρωβουλευτές της ΝΔ

Τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στον απόηχο και των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων, ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μέσω τηλεδιάσκεψης, με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η ενημέρωση αυτή γίνεται με φόντο τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και τα ηχηρά προειδοποιητικά μηνύματα που έχει στείλει η Αθήνα στην Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν δεν δείχνει να κάνει πίσω, καθώς μετά τις απειλές για γεωτρήσεις σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Ερντογάν περνά σε νέο γύρο κλιμάκωσης της έντασης με την Ελλάδα και φαίνεται αποφασισμένος για μια ακόμα φορά να εργαλειοποιήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα, από την Τετάρτη το βράδυ τουρκικά ΜΜΕ διακινούσαν πληροφορίες ότι πρόσφυγες και μετανάστες μετακινούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, κάτι που ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση.

Πάντως, Μαξίμου και Πεντάγωνο καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις τουρκικές πιέσεις και απειλές, με τις ελληνικές δυνάμεις τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο να είναι σε πλήρη επιφυλακή.

Μάλιστα, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην οποία κυριάρχησε η παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων, που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Αμφότεροι ήταν ξεκάθαροι, τονίζοντας ότι δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση σπιθαμή ελληνικού χώρου, είτε αυτά είναι χερσαία είτε θαλάσσια σύνορα είτε πρόκειται για ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι έχει τη στήριξη της Ευρώπης και θα πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας θεωρείται δεδομένη.