Ελληνοτουρκικά: Ο Στόλτενμπεργκ μετέφερε στην Ελλάδα τις προτάσεις του ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Mε ανάρτησή του ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε σχετικά με τη τηλεφωνική συνομιλία: «Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας».

Σύμφωνα με το OPEN, η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της, τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μελετηθούν από την ελληνική πλευρά και την Τρίτη, όταν θα υπάρξουν νέες συνομιλίες αξιωματούχων των δύο χωρών, θα δοθεί η ελληνική θετική ή αρνητική απάντηση.

Πάντως οι πληροφορίες του Οpen TV, λένε, ότι σε μία πρώτη ανάγνωση των προτάσεων οι ελληνικές θέσεις δεν ικανοποιούνται απόλυτα.

Διάλογος Παναγιωτόπουλου – Στόλτενμπεργκ

Διάλογο που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ. Στόλτενμπεργκ και Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν στο Βερολίνο πριν μερικές ημέρες και όπως φαίνεται από το διάλογο ο ΥΠΕΘΑ είχε ζητήσει ξεκάθαρα τη μεσολάβηση του γγ του ΝΑΤΟ για να αποσύρει η Τουρκία όλα τα πλοία.

Ο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος και Στόλτενμπεργκ ήταν ο εξής:

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.
Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;
Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
Στόλτενμπεργκ: Και το Oruc Reis;
Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.