Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά τον τελευταίο καιρό.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν (και βρίσκεται ακόμα) σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με τα αεροσκάφη της «φορτωμένα» με τον οπλισμό τους και τα πληρώματα σε επιφυλακή. Τόσες ημέρες και τόσες νύχτες επιφυλακή η ένταση κτυπούσε κόκκινο, η κόπωση μεγάλη και τα νεύρα πολλά. Η ψυχραιμία ωστόσο, ο επαγγελματισμός και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων χειριστών των F-16, F-4 και Μιράζ έκαναν τη διαφορά. Γιατί τούτες τις ημέρες συνέβησαν περίεργα πράγματα στους ουρανούς του Αιγίου που εγκυμονούσαν κινδύνους.
Για παράδειγμα στις τόσες εικονικές αερομαχίες (dogfights) που σημειώνονταν οι τούρκοι πιλότοι έκαναν συχνά άφεση αερόφυλλων (flares) για να ξεφύγουν από τον κλοιό των ελληνικών μαχητικών ή για να κλιμακώσουν την ένταση. Άφεση flares έκαναν το τελευταίο διάστημα τόσο τα τουρκικά F-16, όσο και τα ελικοφόρα ναυτικής συνεργασίας CN-235. Τι ακριβώς συνέβη;
Ανώτατος επιτελής εξήγησε στο «Βήμα» ότι η εκτόξευση αερόφυλλων από πλευράς των τουρκικών αεροσκαφών γίνεται συνήθως για να γλιτώσουν οι τούρκοι πιλότοι από τις αναχαιτίσεις των ελληνικών μαχητικών. Είναι μια ένδειξη πανικού, εξήγησε ο ανώτατος επιτελής. Μια αναχαίτιση συνήθως ξεκινάει από ψηλά στον αέρα, συνεχίζεται πιο χαμηλά και όταν υπάρξει και εικονική αερομαχία τότε το τουρκικό αεροσκάφος που αναχαιτίζεται κατεβαίνει χαμηλά προς την επιφάνεια της θαλάσσης και για να αποφύγει τα χειρότερα εκτοξεύει αερόφυλλα.
Απόστρατοι
Ενα άλλο περίεργο γεγονός που παρατήρησαν οι Έλληνες χειριστές των μαχητικών F-16 και Μιράζ-2000-5 είναι ότι στο Αιγαίο κάνουν την εμφάνισή τους συχνά ένας μικρός αριθμός Τούρκων πιλότων μεγαλύτερης ηλικίας (με «γκρίζα μαλλιά»- όπως λένε οι πιλότοι), πράγμα που σημαίνει ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει ανακαλέσει σε ενεργό δράση απόστρατους πιλότους, τους οποίους είτε αποστράτευσε ο ίδιος ο Ερντογάν (ως ύποπτοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα) και τους επαναφέρει είτε είχαν αποστρατευτεί λόγω ηλικίας. Ορισμένοι από τους πιλότους με τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να εργάζονταν και στην πολιτική αεροπορία (Turk Hava Yollari), πριν από τη επιστράτευσή τους. Στα Phantoms οι Τούρκοι χρησιμοποιούν και μια τουρκάλα χειρίστρια, ενίοτε μάλιστα την εμφανίζουν στο Αιγαίο, στις παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Το πιο περίεργο που συνέβη όμως στον ουρανό του Αιγαίου ήταν οι νέες διαταγές που πήραν οι Τούρκοι πιλότοι από τους ανωτέρους τους, λόγω της κρίσης του Oruc Reis και του γεγονότος ότι οι στόλοι των δύο χωρών ήταν ο ένας απέναντι στον άλλον: Να παραμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στον FIR Αθηνών. Ακόμα και όταν τους αναχαιτίζουν να παραμένουν. Ετσι σημειώθηκαν περιστατικά σύμφωνα με τα οποία τούρκοι πιλότοι παρέμειναν μέχρι εξαντλήσεως των καυσίμων τους και αναζητούσαν στα τουρκικά παράλια αεροδρόμια για να προσγειωθούν.
Ενα άλλο περίεργο συμβάν είναι ότι επί δύο ημέρες τουρκικά ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας έψαχναν κάτι στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Ρόδο, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι πράγμα έχασαν. Κατά μία εκδοχή ένα τουρκικό υποβρύχιο για άγνωστο λόγο σταμάτησε να εκπέμπει σήμα (sub note) και το αναζητούσαν. Τελικά το υποβρύχιο ενεργοποίησε το σήμα του και το… βρήκαν.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σ΄όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Εκτός από τέσσερα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το αεροσκάφος υποστήριξης που ήρθαν στη Σούδα για κοινές ασκήσεις με ελληνικά F-16, αναμένονται και άλλα πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται έρχονται στη Σούδα τα πολεμικά USS Philippine και US Winston Churchill, ενώ λίαν συντόμως θα υπάρξουν και άλλες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ΑΟΖ Κύπρου.
Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Ως γνωστό το ΝΑΤΟ διατηρεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων (που δεν είναι ακριβώς τόσο ίση έναντι ημών) στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι που δεν δέχεται η χώρα μας, όταν μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ προκαλεί και απειλεί μια άλλη. Το επεσήμανε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός θα το επισημάνει και ο υπουργός Άμυνας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος Θα έχει επίσης συνομιλίες και με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας.