Ελληνοτουρκικά: Όλα ανοιχτά – Τι θα γίνει με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στις χθεσινές κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπήρξαν δύο στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι προ των πυλών.

Το πρώτο ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι ελπίζει πως η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών θα γίνει “σύντομα”. Το δεύτερο ότι από τις κοινές δηλώσεις έλειπαν οι εμφατικές αναφορές στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία από τους ηγέτες της Ε.Ε, που θα συνέλθουν στις 24,25 του μηνός.

Στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη πολυεπίπεδες διπλωματικές πρωτοβουλίες, από τις ΗΠΑ αλλά και από το Βερολίνο, με στόχο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και οι δύο χώρες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η Γερμανίδα Καγγελάριος Μέρκελ – η οποία είχε χθες μία ακόμα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, εντείνει τις πιέσεις ώστε οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, είτε να ξεκινήσουν είτε να οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Κατά τις ίδιες πηγές, η γερμανική προεδρία, όπως και οι ΗΠΑ θα ήθελαν και κατ ιδίαν συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, κάτι που ωστόσο παραμένει στον αέρα όσο ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποσαφηνίζει τις προθέσεις του.

Η Αθήνα διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι είναι διατεθειμένη να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου αλλά αποκλειστικά για τη μία υπαρκτή διαφορά, αυτή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Επιπρόσθετα, προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία, όπως εκτιμά, δεν θα θέσει θέμα κυρώσεων προς την Τουρκία. Αν, ωστόσο, ο Ερντογάν επιμείνει στις προκλήσεις, τότε είναι διατεθειμένη να ζητήσει έκτακτη σύνοδο για το ζήτημα.

Προς ώρας, όλα είναι ανοικτά…