Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται η ελληνοτουρκική κρίση και η αντιπαράθεση για τις επίμαχες θαλάσσιες ζώνες του Νοτίου Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όπου εκδηλώνεται η τουρκική διεκδίκηση και αναπτύσσεται η ελληνική άμυνα.
Στο προηγούμενο διάστημα του τρέχοντος Αυγούστου επαπειλήθηκε θερμό επεισόδιο και πιθανότατα θα είχε συμβεί αν ο αντιπλοίαρχος Γιάννης Σαλιάρης, κυβερνήτης της φρεγάτας Λήμνος δεν αντιδρούσε με απόλυτη ψυχραιμία και με τον δεοντα επαγγελματισμό απέναντι στην επιθετική και εν πολλοίς άτακτη εκτός κανόνων κίνηση της τουρκικής φρεγάτας Κεμάλ Ρέις.
Οι επιτελείς της πληγωμένης όπως αποδείχθηκε τουρκικής φρεγάτας αιφνιδιάστηκαν προφανώς από το αποτέλεσμα της αφροσύνης τους και υποχώρησαν αλλά ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα συνέβαινε αν ο χειρισμός του Ελληνα κυβερνήτη ήταν διαφορετικός.
Πιέσεις να αποτραπεί ένα θερμό επεισόδιο
Ωστόσο εκείνο το επεισόδιο έπεισε και τους πιο δύσπιστους στην Ευρώπη ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν γεγονότα ικανά να οδηγήσουν την Ελλάδα και την Τουρκία σε πολεμική σύγκρουση. Εκτοτε το ενδιαφέρον μεγάλωσε και οι διεθνείς πιέσεις προς όλες τις πλευρές εντατικοποιήθηκαν ώστε στην παρούσα φάση τουλάχιστον να αποτραπεί ένα θερμό επεισόδιο. Παρά ταύτα οι στόλοι παραμένουν σε διάταξη μάχης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινείται πάνω-κάτω στα όρια της παράνομης NAVTEX μεταξύ Κύπρου και Κρήτης συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα επιμένοντας στην ύψωση σημαίας διεκδίκησης σε ζώνη ελληνική. Η παράνομη τουρκική NAVTEX εξαντλείται σήμερα 23 Αυγούστου αλλά τίποτε δεν εγγυάται ότι δεν θα εκδοθεί νέα ίσως ακόμη προκλητικότερη στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων πια στη ζώνη μεταξύ Ρόδου, Κάσου και Καρπάθου.
Εντονότερη πίεση από Μέρκελ και ΗΠΑ
Στην Αθήνα οι επιτελείς του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών αναμένουν ότι τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ιθύνοντες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θα ασκήσουν την εντονότερη δυνατή πίεση προς τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να επικρατήσει ηρεμία στη θάλασσα και να δοθεί χρόνος για την έναρξη των περιβόητων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η γερμανίδα καγκελάριος έχει διαμηνύσει προς τις δύο πλευρές ότι από τη λήξη της παρούσης τουρκικής NAVTEX μέχρι την προγραμματισμένη για τις 24 Σεπτεμβρίου ειδική σύνοδο κορυφής για τις σχέσεις EE-Τουρκίας υπάρχει χρόνος για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν το πλαίσιο επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν το 2016.
Η κυρία Μέρκελ το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι μια πολεμική αντιπαράθεση στο Αιγαίο στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας. Πιστεύει στον ελληνοτουρκικό διάλογο και γι αυτό μετέθεσε στο μέλλον τη συζήτηση για κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να απαλύνει τη σκληρή γλώσσα του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Γάλλος πρόεδρος μόλις την περασμένη Τετάρτη είχε δηλώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος ασκεί πολιτική επεκτατισμού αναμειγνύει τον εθνικισμό με τον λαϊκισμό αντιστρατεύεται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και εξελίσσεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης. Υπό το βάρος αυτής της δημόσιας τοποθέτησης το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν, όπου διακηρύχθηκε ότι Γαλλία και Γερμανία μοιράζονται τον ίδιο στόχο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και σταθερότητας και δηλώθηκε με σαφή τρόπο ότι δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή κυριαρχίας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι παραπάνω δηλώσεις συνοδεύθηκαν με προτροπές για διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και αποκλιμάκωση της έντασης.
Πηγή: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»