Ελληνοτουρκικά: Πολεμικός συναγερμός – Ραγδαίες εξελίξεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις.

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες από το πλοίο Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή, ενώ σύμφωνα με το Armyvoice.gr έχουν ανακληθεί και άδειες στρατιωτικού προσωπικού.

Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και μετά-σύμφωνα με πληροφορίες- από τον απόπλου πολεμικών πλοίων των Τούρκων από το Ναύσταθμο του Ακσάζ. Κατά τις ίδιες πηγές, η μεγαλύτερη κινητοποίηση γίνεται στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ο Στόλος είναι έτοιμος να αποπλεύσει και το προσωπικό που ήταν εκτός ανακαλείται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο γίνεται σε Έβρο και στις μονάδες των νησιών που επίσης έχουν τεθεί σε ετοιμότητα. Κατά πληροφορίες δε, στην Κω όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν πάρει εντολή παραμονής εντός των στρατοπέδων.

Προκαλεί από θάλασσα και αέρα η Τουρκία

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα NAVTEX σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο. Η Ελλάδα απαντά με συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις και προετοιμασία για απόπλου του Στόλου.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο στην περιοχή της Κω από το ORUÇ REİS δεσμεύοντας περιοχές από σήμερα έως και τις 20 Αυγούστου.

Η Τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20

MEDITERRANEAN SEA

1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;

33 55.22 N – 027 59.83 E

34 58.25 N – 030 31.50 E

34 18.18 N – 030 54.52 E

34 17.03 N – 030 06.12 E

33 49.13 N – 030 06.38 E

33 40.95 N – 028 46.62 E

33 47.37 N – 028 20.27 E

33 52.98 N – 027 59.97 E

6 NM BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.

Λίγο αργότερα, η Τουρκία συνόδευσε τη NAVTEX με υπερπτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14.23′ ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια, αυξάνοντας κι άλλο τον «πυρετό» στην περιοχή.

Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών στις 14.56′ προχώρησε και σε νέα υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη, στις 29.000 πόδια.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έως το μεσημέρι σήμερα, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.

Ερντογάν: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα μας»

Από το ναύσταθμο του Ακσάζ συνεχίζουν να αποπλέουν πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το militaire.gr, 17 έχουν βγει από το ναύσταθμο μέχρι στιγμής.

Την ίδια ώρα, το Oruc Reis ετοιμάζεται να αποπλεύσει με προορισμό το Καστελόριζο, ενώ στον εναέριο χώρο του Καστελόριζου γίνονται σκληρές αερομαχίες με τους Τούρκους.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, πραγματοποιώντας απολογισμό για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του από τον προεδρικό θώκο.

Την ώρα που στο Αιγαίο σήμαινε συναγερμός για την NAVTEX με την οποία αναγγέλθηκαν «σεισμικές έρευνες» μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Έρντογάν έστελνε το προκλητικό του μήνυμα: «Έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα ότι δεν εποφθαλμιούμε εδάφη και κυριαρχία κανενός, ειδικά επί των φυσικών πηγών ενέργειας. Παρά τις ανηθικότητες που αντιμετωπίζουμε, εμείς δεν θα αλλάξουμε την κατεύθυνση που μας έχει υποδείξει η πίστη και η ιστορία μας», τόνισε.

Ο Ερντογάν στη συνέχεια κλιμακώνοντας τις λεκτικές προκλήσεις του, διαμήνυσε: «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε ως μία χώρα που διεκδικεί τα δικαιώματά της, χωρίς να σφετερίζεται το δικαίωμα κανενός». Αναφερόμενος, ωστόσο, στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και την πρώτη προσευχή που θα γίνει εκεί, ο Ερντογάν δήλωσε: «Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, σύμφωνα με την εντολή του Μωάμεθ του Πορθητή, είναι αποτέλεσμα της αντίληψης περί ευημερίας του έθνους και του πώς θα κερδίσουμε την καρδιά του έθνους μας. Δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη χώρα και να κερδίσουμε την καρδιά του έθνους».

Η απάντηση της Αθήνας

Όπως αναφέρει το hellasjournal.com με απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας οι Ένοπλες Δυνάμεις όλης της χώρας έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή. Στο Αιγαίο, στον Έβρο ακόμη και στην ΑΣΔΕΝ. Την ίδια ώρα ανακαλούνται άδειες και όλα τα στελέχη πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα 20λέπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com, από το μεσημέρι της Τρίτης παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα των ελληνικών Eνόπλων Δυνάμεων στον Έβρο, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι παρατάσσονται κατά μήκος του ποταμού, ενώ τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια κίνηση στην τουρκική πλευρά.

Αυστηρό μήνυμα από Δένδια και Μάας

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στην Αθήνα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι συστηματικά η Τουρκία αγνοεί τις προτροπές για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε ότι η παράνομη και προκλητική της συμπεριφορά «έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με την ΕΕ».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα, στο περιστατικό με το γαλλικό πλοίο, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο κατά τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο αλλά και στην πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, την οποία χαρακτήρισε «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και διαφορετικότητας».

Υπογράμμισε δε ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλης γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, είπε πως ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.  Μάλιστα, τόνισε τη σαφή στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αναμένεται «οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι δυο υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη Λιβύη, την κλιμάκωση της βίας, την παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Επίσης συζήτησαν για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίζοντας τη σημερινή, μια καλή ημέρα για την Ευρώπη.

Έκτακτη σύσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την τουρκική προκλητική NAVTEX

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, η οποία είναι σε εξέλιξη, με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό με φόντο τα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζοντάς τον «κομπάρσο των διπλωματικών εξελίξεων» και τονίζοντας ότι «στοιχίζει ακριβά η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «ως προς την Τουρκία, η αφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέδειξε περίτρανα την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά θέματα, αλλά και το κόστος που έχει η έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Αντί, επιτέλους, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, να αξιοποιήσει δυναμικά το πλαίσιο που ανοίγεται από τη Γερμανική προεδρία και να θέσει το θέμα της προοπτικής των ευρωτουρκικών σχέσεων και των κυρώσεων, καταντά κομπάρσος των διπλωματικών εξελίξεων».

«Όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων, και μάλιστα ισχυρών, όπως διατυμπάνιζε εδώ και έναν μήνα, αλλά το θέμα δεν συζητείται καν στη Σύνοδο. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται να παρακαλάει τους εταίρους μας να συζητηθεί σε κάποια επόμενη σύνοδο. Αποδεικνύεται έτσι ότι στοιχίζει ακριβά η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προετοιμάσει το έδαφος όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, να μην το πληρώσουμε ακριβότερα στο άμεσο μέλλον», προσθέτει ο κ. Τσίπρας.